32.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScoala „mamut“ din Filiasi, reparata de cadrele didactice

Scoala „mamut“ din Filiasi, reparata de cadrele didactice

Pregatirea institutiilor de invatamint pentru noul an scolar a scos la iveala lucruri mai mult sau mai putin laudabile. Pe linga eternele probleme cu fondurile insuficiente, alocate de autoritati, in unele cazuri au existat si greutati in mobilizarea de forta de munca.

O astfel de situatie s-a creat la Scoala generala nr.1 din Filiasi, unde cadrele didactice au fost sefi si executanti, in acelasi timp. Anul acesta, pentru lucrarile de curatenie, reabilitare si reamenajare de la aceasta scoala, consiliul local a alocat 70 de milioane de lei. Multi, putini, banii au fost bineveniti.

Principalii „autori“ ai lucrarii au fost angajatii permanenti ai institutiei, in frunte cu George Ciocioc, directorul adjunct. Alaturi i-au fost administratorul, profesorul de matematica, timplarul, dulgherul, instalatorul si fochistul.

Pentru muncile „brute“, au fost folositi si citiva oameni care presteaza munca in folosul comunitatii, pentru a primi venitul minim garantat. Scoala generala nr.1 este cea mai mare institutie de acest fel din Dolj, depasind concurenta din Craiova cu doar zece elevi. In prezent, aici invata aproape 1.800 de elevi. Sa conduci si sa educi atit de multi oameni nu e un lucru tocmai usor:

„Trebuie sa fii ori timpit, ori nebun, dar, oricum ai fi, trebuie sa pui mult suflet“, a spus Elena Gheara, directoarea scolii, care face parte „dintr-un grup de oameni optimisti, care nu se sperie prea repede si carora le place sa munceasca. Fondurile limitate nu au putut oferi decit o prima modica, pentru vremurile in care traim, de doua milioane de lei, pentru cei care au lucrat uneori pina la miezul noptii. Pentru cadrele didactice inca nu s-a gasit cea mai buna modalitate de rasplata pentru efortul depus“.

Scoala care, an de an, a trimis la liceele craiovene elevi care au participat la olimpiade nationale se confrunta cu numeroase cazuri de saracie. In urma hotaririlor guvernantilor de a interveni cu sprijin financiar in aceste situatii, anul trecut s-au acordat 623 de burse sociale unor copii care supravietuiau cu un venit de 75.000 de lei pe membru de familie.

Pentru elevii din clasa intii, s-au primit in acest an 62 de pachete cu rechizite. Deocamdata, insuficiente. De noile culori ale scolii s-au bucurat primii elevii care au sustinut examenele de corigenta. La 16 septembrie, si ceilalti vor fi, poate, la fel de incintati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS