16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1.700 de copii nu vor mai merge in clasa intii

1.700 de copii nu vor mai merge in clasa intii

Numarul copiilor gorjeni care vor merge in acest an in clasa intii este cu 1.700 mai mic decit anul trecut. Anul acesta, 6.300 de elevi au terminat clasa a VIII-a si numai 4.600 vor merge peste o saptamina la scoala, in clasa intii.

In aceasta situatie s-a ajuns in principal din cauza costurilor ridicate pe care le implica scolarizarea unui copil, dar si a faptului ca scoala nu mai reprezinta pentru multi parinti o investitie rentabila. Multi copii sint opriti acasa, unde sint pusi la munci in gospodarie sau sint trimisi cu vitele. Situatia cea mai grea se inregistreaza in mediul rural, unde o parte dintre copii nu vor pasi poate niciodata intr-o sala de clasa, ingrosind in acest fel rindurile analfabetilor sau semianalfabetilor.

Unele scoli si-au inchis portile

Din cauza numarului tot mai mic de elevi care vin in clasa intii la scoala, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Gorj a fost nevoit sa reduca in acest an numarul de clase.

Daca anul trecut, in intreg judetul existau 798 de institutii de invatamint, in acest an au mai ramas 790. Nicolae Mergea, inspectorul scolar general, a afirmat ca patru scoli au fost practic desfiintate, iar patru au disparut prin comasarea claselor de elevi la alte scoli invecinate.

„Elevii din clasele comasate provin de la scolile din Schela, Prigoria, Capreni si Cruset. Ei vor merge in scolile de la centrele de comuna. Pentru transportul acestora vor fi folosite patru microbuze care urmeaza sa soseasca de la minister pina la inceperea scolii“, a spus inspectorul scolar general Nicolae Mergea.

In acelasi timp, in majoritatea scolilor din mediul rural, din cauza ca nu exista decit doi sau trei elevi, clasele au fost comasate, in acelasi spatiu invatind elevi din ani diferiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS