19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Anul si miliardul

La intrarea in Bailesti dinspre Craiova, pe partea dreapta, in citiva ani

s-au ridicat acareturile unei ferme private, careia oamenii ii spun „La Toncea“. Ilie Toncea dupa 1990 a crezut ca e timpul sa-si faca ferma agricola, asa cum doar in filme vedea romanul. In citiva ani a reusit, din cultivarea pamintului, sa-si cumpere si utilaje, sa-si construiasca o moara, o presa de lei, depozite si multe alte acareturi. De doi ani, de cind seceta face ravagii, fermierul nu se mai gindeste daca cistiga, ci doar cum sa nu piarda si ceea ce a agonisit pina acum. Ilie Toncea a spus:

„Anul acesta nu am recoltat nimic. Am avut 150 de hectare cultivate cu griu si nici nu am miscat combinele din curte. Un bob de griu nu am luat de pe cimp. Am pierdut un miliard de lei, bani pe care nu pot sa-mi permit sa-i pierd in fiecare an. Am inteles ca statul ne va da saminta celor care am avut culturile afectate suta la suta, dar ar fi bine sa o dea in timp util. Cu ce probleme au fost cind a venit vorba sa dea statul ceva, ma tem ca o vom primi in… noiembrie.“

Mai in gluma, mai in serios, fermierul din Bailesti spune ca este bine sa investesti in agricultura daca esti dispus in fiecare an sa pierzi un miliard de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS