In baza contractului colectiv de munca, profesorii au dreptul la gratuitatea examinarii medicale la fiecare inceput de an scolar. Numai ca aceasta gratuitate ramine doar pe hirtie, Laboratorul de Sanatate Mintala Craiova refuzind sa o aplice. Sau o poate aplica, dar numai pentru persoanele aflate in evidenta lor. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii nebun pentru a dovedi gratis ca esti un dascal sanatos la cap…
Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de ramura Invatamint – act cu valoare de lege – prevede obligativitatea examinarii medicale la fiecare inceput de an scolar a salariatilor din invatamint. Ba chiar se stipuleaza in mod expres ca „examinarea medicala este gratuita“. Doar ca aceasta gratuitate este stabilita doar de ochii lumii, caci dascalii sint totusi nevoiti sa-si plateasca anumite analize medicale.
Pentru plamini se poate gratis
Pentru radiografia pulmonara obligatorie s-au gasit rapid solutii ca sa se asigure gratuitatea.
„Pentru angajatii din invatamint, Rx-ul pulmonar se face gratis, contravaloarea analizei suportindu-se de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Programul national de prevenire si combatere a tuberculozei“, a precizat dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj.
„Nu este nici o problema, radiografia este gratuita pentru profesori. Daca vreun angajat al spitalului sau policlinicii le va cere dascalilor vreun ban pentru Rx-ul pulmonar, va fi dat afara fara discutii“, a mentionat dr. Aurel Barbulescu, directorul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.
La LSM, gratuitatea e cu bani
Altfel sta insa treaba cu avizul pe care salariatii din invatamint trebuie sa-l ia, la fiecare inceput de an, de la Laboratorul de Sanatate Mintala, care sa stea dovada ca nu sint „plecati cu sorcova“. Conform contractului colectiv de munca, si aceasta analiza ar trebui sa fie gratuita. Doar ca nu e.
Pentru ca specialistii de la LSM se uita un pic la ei, apoi isi pun parafa pe fisa medicala, dascalii trebuie sa scoata din buzunar cite 50.000 de lei. Examinarea psihica este, fara discutie, necesara, iar suma n-ar fi mare, ca se aduna pe total vreo jumatate de miliard de lei, la cei aproape 10.000 de angajati ai invatamintului preuniversitar doljean.
Cit despre gratuitatea examinarii, dr. Carmen Luminita Slavu, directorul general al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova – unitate in cadrul careia functioneaza Laboratorul de Sanatate Mintala – a precizat: „Examinarea neuropsihiatrica a profesorilor se face la solicitarea lor, astfel ca nu constituie un serviciu medical gratuit. Este gratuita numai pentru persoanele suferinde care sint in evidenta noastra“.
De vina e… protocolul
Dezlegarea misterului examinarii neuropsihiatrice contra cost, desi ar trebui sa fie tot gratuita pentru profesori, ii apartine chiar directorului DSP Dolj, dr. Constantin Ecobici: „In protocolul incheiat intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii s-a omis a se mentiona ca este gratuita pentru profesori si examinarea psihiatrica. Vom cauta solutii in urmatoarele zile, pentru ca si acest examen medical sa se faca fara bani“.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj a promis ca nu le va pune bete-n roate dascalilor care nu si-au facut examinarea medicala obligatorie din motive de „gratuitate contra cost.“
„Nimeni sa nu-si faca analizele atita timp cit se cer bani pe ele. Este dreptul dascalilor sa-si faca gratis analizele de la inceputul fiecarui an scolar. Am ridicat aceasta problema si prefectului Cornel Mondea si cautam solutii“, a declarat prof. Constantin Busoi, inspectorul general al ISJ Dolj.
Sindicatele din invatamint nu au stat nici ele cu miinile in sin.
„Pentru a clarifica chestiunea incalcarii flagrante a unui drept al personalului din invatamint – gratuitatea analizelor medicale – am solicitat intrunirea la prefectura, joi, a Comisiei de Dialog Social, pentru a purta discutii cu toti factorii implicati“, a mentionat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.
Solutii (poate) se vor gasi, dar stam si ne intrebam: Oare dascalii care si-au platit deja analizele asa-zis gratuite isi vor recupera vreodata banii?