La Liceul de Muzica si Arte Plastice, firma care efectueaza lucrarile din banii primariei a incuiat scoala si a disparut
Fie ca sint finantate de Banca Mondiala, fie de primarie, lucrarile de reparatii la scolile din Tirgu Jiu nu decurg asa cum s-ar fi asteptat profesorii si elevii, care spera ca se pot intoarce in clase peste citeva zile. Acoperisuri prin care ploua si lucrari distruse inainte de predare, pereti nezugraviti si gramezi de moloz peste tot – asa arata doua dintre liceele din Tirgu Jiu.
Pentru elevii acestor institutii de invatamint, anul scolar ar putea incepe mai tirziu decit pentru colegii lor.
Colegiul National „Spiru Haret“ este singura institutie de invatamint din Tirgu Jiu la care lucrarile de restaurare au fost incepute prin fonduri de la Banca Mondiala. Pentru aceasta institutie de invatamint au fost prevazute fonduri de sase miliarde de lei. Conducerea scolii a predat salile de clasa care urma sa intre in reparatii inca din luna aprilie. Pentru ca activitatea sa poata decurge in mod normal, in acea perioada, cursurile s-au desfasurat in trei schimburi, pina la sfirsitul anului scolar. Termenul limita pentru finalizarea lucrarilor a fost stabilit pentru 31 august, dar conducerea scolii se teme ca pina pe 16 septembrie nu vor fi gata nici lucrarile importante, la salile de clasa, pentru desfasurarea normala a cursurilor.
S-a reparat pe o parte si s-a stricat pe alta
Licitatia pentru executarea lucrarilor la Colegiul National „Spiru Haret“, finantate de Banca Mondiala, a fost cistigata de firma CONFORT Galati, care, la rindul sau, a incredintat executia unui subantreprenor.
„Firma din Galati a cistigat lucrarea pentru ca a sublicitat, la 3,3 miliarde de lei. Au fost intirziate lucrarile doua luni pentru ca nu mai erau de acord sa schimbe acoperisul, lucrare care era prevazuta in caietul de sarcini. Conducerea scolii nu are cunostinta despre aspectele financiare. Cu firma care se ocupa de reparatii avem relatiile bune pentru ca oamenii nu au nici o vina. CONFORT Galati este vinovata pentru aceste intirzieri“, a spus Gheorghe Gorun, directorul scolii. Acoperisul nu a fost terminat nici pina acum si multe dintre lucrarile efectuate au fost deteriorate pentru ca ploile care au cazut in aceasta vara au prins scoala neacoperita. O parte din lucrari trebuie refacute, iar tavanele unor sali de clasa care nu erau cuprinse in program trebuie si ele reparate.
„Nici nu ma gindesc sa mai tinem cursuri in trei schimburi“
Conducerea Colegiului National „Spiru Haret“ exclude ideea ca anul scolar sa inceapa in aceste conditii, iar activitatea sa se desfasoare in trei schimburi. Desi in ultimii patru ani numarul salilor de curs a fost marit cu 12 clase si trei laboratoare de informatica, elevii nu vor putea fi impartiti in doua schimburi daca salile de clasa la care se lucreaza nu vor fi gata.
„Nici nu ma gindesc sa mai tinem cursuri in trei schimburi, de la sapte dimineata pina la ora 21.00. Decit asa, mai bine aminam inceperea anului scolar pina la 1 octombrie“, a spus Gheorghe Gorun. Pentru ca lucrarile au fost mult intirziate, la Colegiul „Spiru Haret“ nu pot incepe nici curatenia si igienizarea. Conducerea colegiului spune ca nu are nici o informatie de la firma care coordoneaza lucrarile in legatura cu termenul de finalizare.
Elevii de la Liceul de Muzica si Arte Plastice vor incepe anul scolar prin vecini
La Liceul de Muzica si Arte Plastice „Constantin Brailoiu“ din Tirgu Jiu, situatia este mult mai grava. Lucrarile de reparatii au fost incepute in urma cu un an si trebuia finalizate in patru luni. Acestea sint departe de a fi gata si nimeni nu cunoaste care ar fi termenul de predare. In anul scolar precedent, elevii au fost purtati prin salile unei alte scoli, la Muzeul Judetean, la Casa Armatei si la gradinita din apropiere.
„Noi nici macar nu stim ce se intimpla in scoala noastra. Salile in care se lucreaza au fost incuiate. Am vazut de afara ca plafonul pe care il facusera a cazut pentru ca nu au reparat si acoperisul. Nici conducerea scolii nu are acces in aceste sali. Au incuiat si intrarea principala si au disparut. Noua ne-au lasat patru clase in care putem intra. Probabil ca vom face cursuri ca anul trecut, pe unde apucam“, s-au plins profesorii.