13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate8.000 de doljeni cu afectiuni neuropsihice au intrat in razboi cu farmacistii

8.000 de doljeni cu afectiuni neuropsihice au intrat in razboi cu farmacistii

Peste 8.000 de bolnavi cu afectiuni neuropsihice din judetul Dolj se cearta zilnic cu farmacistii pentru ca acestia ezita sa le elibereze retete de medicamente compensate si gratuite, in valoare de milioane de lei. Plafonul pe 2002 alocat pentru medicamentele compensate si gratuite a fost epuizat la majoritatea farmaciilor doljene care aveau contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj cu o jumatate de an inainte. Scandalul care ameninta sa izbucneasca a fost stins prin semnarea, in luna august, a unui protocol: farmacistii urma sa elibereze pe banii lor retete gratuite, iar CAS avea sa le deconteze cheltuiala la rectificarea bugetara din octombrie.

Bolnavii cu afectiuni neuropsihice sint o problema, pentru ca o singura reteta poate costa milioane de lei. Fondurile care ar fi trebuit acordate pentru aceasta categorie si care, in mod normal, reveneau farmaciei Spitalului de Neuropsihiatrie nr.4 Craiova au intrat in circuit deschis din primavara acestui an, asa incit fiecare farmacie, privata sau nu, ar trebui sa acorde medicamente gratuite si compensate.

„Le eliberam reteta, apoi ii trimitem la farmacie“

Stefan Petrica, asistentul sef al Laboratorului de Sanatate Mintala (LSM), a spus: „In mod normal, orice farmacie ar trebui sa le elibereze retete compensate. Dar, din lipsa de fonduri, bolnavii primesc cel mult o pastila sau doua pe zi, deoarece medicamentele costa foarte mult. O reteta poate ajunge de la citeva sute de mii de lei, la sase sau sapte milioane. Noi nu mai avem nici o treaba cu aceasta categorie de bolnavi, de cind au intrat in circuit deschis. Le eliberam reteta necesara, in functie de afectiunea pe care o au, apoi ii trimitem la farmacie sa cumpere medicamente. Toate farmaciile am inteles ca elibereaza medicamente, in afara de reteaua OLFARM. Dar de la teorie si pina la practica este mult“.

Scandal stins pe banii farmacistilor

Pe de alta parte, scandalul care ameninta sa izbucneasca intre farmacisti si CAS, in urma cu doua luni, din cauza fondurilor insuficiente, a fost stins printr-un protocol semnat in august anul acesta.

„La ultima intrunire a CA, am hotarit ca fiecare farmacie sa continue sa elibereze medicamente gratuite si compensate, urmind ca sumele sa fie decontate de CAS dupa rectificarea bugetara pentru 2003. Dar valoarea lunara a acestora nu trebuie sa depaseasca pe aceea alocata lunar in prima parte a anului“, a spus Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica si membru al Consiliului de Administratie al CAS Dolj.

„Farmacistii se tem sa elibereze retete extrem de scumpe“

Pe de alta parte, farmacistii se tem sa elibereze retete scumpe, nestiind cind le vor fi decontati banii. Din aceasta cauza, de multe ori au intrat in conflict cu bolnavii care, desi cu reteta in mina, nu pot primi decit una-doua pastile, in functie de valoarea medicamentelor.

Mona Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, a spus: „In principiu, farmaciile elibereaza medicamente compensate si gratuite in baza unei promisiuni. Prin protocolul incheiat in august, noi eliberam pe banii nostri, dar nici furnizorii nu asteapta prea mult. Este posibil ca la rectificarea bugetara din octombrie sa nu primim ca decont intrega suma, ci abia in februarie sau martie anul viitor. Practic, fondurile pe 2002 se epuizasera din 15 iulie. Doar sapte farmacii din Craiova, care au primit acreditare mai tirziu, aveau fonduri necheltuite, insa si acelea erau insuficiente. In ceea ce priveste bolnavii neuropsihic, sigur ca farmacistii se tem sa elibereze retete extrem de scumpe, stiind ca o fac pe cheltuiala lor si nestiind in schimb cind le vor fi decontati banii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS