19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiranda Elena nu da Gazeta de Sud pe intersectiile din Occident

Piranda Elena nu da Gazeta de Sud pe intersectiile din Occident

„Furatu’ e treaba grea si nu merita. Vind Gazeta si ma descurc bine!“

Nu are nici o saptamina de cind a luat ziarele prima oara la sub brat si deja vinde intr-un ritm de 80 de bucati pe ora. Cu o dezinvoltura de parca-ar fi volant de-o viata. Putea sa-si gaseasca o intersectie undeva sub luminile Parisului, ca n-ar fi simtit frantujii inca o mina intinsa la cersit ori lunecind prin buzunare, intre atitea mii. Oricit ar parea de straniu, piranda noastra a ales sa-si munceasca banul calcind zece ore pe zi asfaltul lui Bulucea. Sa le arate sutelor de hoinari din Fata Luncii ca se poate si-asa.

Vinde Gazeta de Sud in intersectia de la Casa Stiintei din Craiova. O cheama Elena Constantin si are 38 de ani. E tiganca, arata si se poarta ca in filmele lui Kusturica si e bucuroasa ca asa a vrut Dumnezeu. Primul salariu l-a incasat prin 1990, cind s-a angajat ca maturatoare la Salubritate. Banii erau putini insa si, dupa vreun an, a luat drumul Germaniei. Cind vine vorba de tiganii care pleaca la munca in Europa, Elena spune lucrurilor pe nume: „Stie si romanii, si tiganii ca in strainatate se cistiga bani mai multi. Acolo, ziua de munca se plateste cu 40 de euro. In Italia, cine a apucat sa plece a cistigat si 50-60 de euro pe zi. Da’ din munca cinstita, minca-t’-as, nu din furat. Ca furatu’ e treaba grea si nu se merita.“ Acum nu mai vrea sa plece, pentru ca trebuie sa aiba grija de cei cinci copii si, oricum, la doua-trei sute de mii de lei cit poate cistiga zilnic din vinzarea ziarului, de ce-ar mai pleca?

„Fata a mai mica are cinci ani, iar a mare a facut 14. E la scoala, stie sa citeasca Gazeta!“, spune piranda, care parca nu mai are loc in camasa de atita mindrie. „De-asta m-am si apucat sa vind ziare, ca sa am bani sa-i cresc pe toti cinci“, adauga Elena. Astfel, tiganca dovedeste ca cine are chef sa munceasca poate sa si cistige bine: „Ziarul se vinde bine. Cumpara romanii, nu se feresc de mine, ca sint tiganca. Da’ si eu stiu sa-i conving si sa-mi fac clienti fideli, care sa cumpere in fiecare dimineata. Ce mai, ma descurc bine!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS