24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGradul de afectare a culturilor de griu s-a stabilit

Gradul de afectare a culturilor de griu s-a stabilit

Taranii care au recoltat 200 kg la hectarul de griu au pierdut mai mult decit cei care nu au recoltat deloc

Seceta care s-a abatut anul acesta asupra judetului Dolj a generat multe discutii in legatura cu valoarea subventiei acordate de stat pentru saminta de griu certificata necesara infiintarii in aceasta toamna a culturilor de griu. Dupa stabilirea gradului de afectare a culturilor pe localitati, spiritele s-au incins, multi dintre producatori acuzind Directia Agricola Dolj de superficialitate in intocmirea raportarilor catre Ministerul Agriculturii. Pe baza acestor raportari s-a calculat valoarea subventiilor cuvenite producatorilor de saminta certificata, si nu producatorilor de griu, cum s-a inteles.

Prin HG nr. 755 din 18 iulie 2002, guvernul a stabilit sumele maxime, reprezentind ajutorul financiar pentru semintele certificate din productia interna, vindute sau utilizate pentru insamintare in campania agricola din toamna anului 2002. Conform actului normativ amintit, un judet cu productie calamitata se poate incadra in doua categorii.

Pentru culturile afectate in proportie de 100%, subventia reprezinta valoarea integrala a kilogramului de saminta de griu certificata, iar pentru culturile afectate in proportie de peste 50%, statul subventioneaza 60% din valoarea kilogramului de saminta de griu. Judetele neafectate de seceta sau cele ale caror culturi au fost afectate in proportie de sub 50% primesc subventie de 36,5% din valoarea kilogramului de saminta. Pina aici, lucrurile au parut destul de clare.

Problemele au inceput in momentul cind pe fiecare localitate in parte s-a stabilit gradul de afectare a culturilor. Incadrarea in gradul de afectare a culturilor de griu s-a facut la nivelul fiecarei localitati, pe baza declaratiilor producatorilor agricoli. Sub propria semnatura, fiecare producator a declarat cit griu a recoltat la fiecare hectar cultivat, iar in localitatile unde combinele nu au iesit in cimp, producatorii au declarat ca nu au recoltat.

Declaratiile au fost luate de functionarii centrelor agricole din localitatile judetului si au fost certificate de primarie. Pe baza adresei Ministerului Agriculturii nr. 144882 din 23 august 2002 s-a stabilit valoarea ajutorului financiar in functie de gradele de afectare. Directia Agricola Dolj nu a facut altceva decit sa incadreze suprafetele intr-o categorie sau alta de afectare pe baza declaratiilor producatorilor. Situatia centralizata in acest mod a fost trimisa la Ministerul Agriculturii, care a si dispus alocarea sumelor pentru subventionarea semintelor de griu certificate.

Subventia ajunge la producatorul sau distribuitorul de saminta

In judetul Dolj, 63.923 ha au fost declarate calamitate in proportie de 100%, iar valoarea subventiei acordate de guvern este de 75,9 miliarde de lei. 120.500 ha cultivate cu griu au fost declarate calamitate in proportie de 60%, iar valoarea subventiei este de 79,3 miliarde de lei.

In urma unor calcule simple, se poate deduce ca producatorii a caror cultura de griu a fost afectata in totalitate vor putea procura de la firmele specializate 182,6 kg de saminta de griu pentru fiecare hectar calamitat, saminta pentru care nu vor plati nici un ban. Producatorii ale caror culturi de griu au fost afectate in proportie de 60% vor putea procura 102 kg saminta pentru fiecare hectar calamitat. Producatorii care vor o cantitate mai mare de saminta decit cea subventionata va trebui sa o achite cu bani din buzunar.

Gheorghe Marinica, directorul general al DGAIA Dolj, spune: „Cele 182 kg saminta de griu pentru un hectar, subventionate de guvern, reprezinta o cantitate minima de saminta pentru asigurarea unei productii eficiente, in conditiile respectarii verigilor tehnologice.“ Pentru aceasta toamna, necesarul de saminta de griu al judetului Dolj este de 45.121 de tone, din care in judet se gasesc 12.000 de tone. Diferenta de cantitate va intra in judet de la producatori din tara, care nu au fost afectati de seceta.

Producatorii sau distribuitorii de saminta au facut oferte la primariile localitatilor doljene, iar proprietarii de terenuri care vor sa cultive griu se vor prezenta cu o adeverinta tip, care are toate datele de identificare pe baza carora distribuitorul acorda cantitatea de saminta subventionata celui care o cere.

Cultivatorii de griu trebuie sa stie ca vor fi nevoiti sa plateasca ambalajul semintelor si transportul pina in localitatea de destinatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS