12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii Bancii Mondiale au ajuns doar pentru repararea a sapte unitati scolare

Banii Bancii Mondiale au ajuns doar pentru repararea a sapte unitati scolare

Restul, pina la 370, a trebuit sa se descurce mai mult cu resurse proprii

Scolile din judetul Mehedinti nu au beneficiat, in acest an, de prea multe fonduri pentru reparatii, astfel ca institutiile din Drobeta Turnu Severin au fost privilegiate. In mediul rural, reparatiile la scoli au fost mai mult niste cirpeli, realizate cu mijloace proprii. Bugetul sarac al localitatilor nu a permis mai mult de zugraveala si repararea mobilierului vechi. Si in acest an, fondurile scolilor si sponsorizarile au fost sursele principale de venit.

Din cele 370 de unitati scolare existente in judetul Mehedinti, aproximativ 270 si-au finalizat reparatiile, capitale sau partiale, in functie de sumele de bani de care au dispus.

La inceputul saptaminii viitoare, se va efectua si receptia la alte sapte institutii de invatamint din Drobeta Turnu Severin, reabilitate cu fonduri de la Banca Mondiala, in valoare de sase miliarde de lei. Sumele mari de bani alocate, in aceste putine cazuri, au permis reparatii capitale si chiar construirea unor corpuri de scoala noi, cum a fost cazul Colegiului „Traian“.

Multe unitati scolare din municipiu nu au dispus insa de fonduri, astfel ca reparatiile s-au efectuat cu resurse proprii. La Scoala generala nr. 14, lucrarile erau ieri in plina desfasurare. Potrivit directorului institutiei, Emilia Mihutescu, au fost zugravite si vopsite 22 de sali de clasa, culoare si grupuri sanitare:

„Fondurile necesare reparatiilor au provenit din fonduri de chirii, fonduri de la comitetul de parinti si fonduri din sponsorizari. A fost instalat si un sistem de alarma, care a fost achitat din contul de chirii“.

Familiile de romi cazate in internatul Liceului nr. 4 vor fi evacuate

La debutul noului an scolar, in municipiul Drobeta Turnu Severin, vor exista si scoli cu probleme. Centrala Scolii de la Gura Vaii are nevoie urgenta de revizii si reparatii, Inspectoratul Scolar solicitind in acest sens sprijin primariei. Este putin probabil insa ca situatia sa fie rezolvata curind. Familiile de romi care locuiesc in prezent in caminul-internat al Liceului nr. 4 din Drobeta Turnu Severin vor fi nevoite sa paraseasca acest imobil, pina la 16 septembrie.

Consilierii severineni au votat joi, la solicitarea inspectorului general adjunct, Stelian Petrescu, ca in imobilul respectiv sa functioneze sali de clasa.

Elevii Liceului nr. 4 invatau in trei schimburi, dar Ministerul Educatiei si Cercetarii a recomandat renuntarea la acest sistem, astfel ca prin eliberarea caminului, aici urmeaza sa fie amenajate sali de curs.

La Orsova, doar la gradinite continua reparatiile

Daca in Drobeta Turnu Severin, scolile si liceele au reusit sa gaseasca resurse pentru reparatii, situatia nu este asemanatoare in alte localitati ale judetului Mehedinti. In comuna Sisesti, salile de clasa au fost reparate de parintii elevilor. Acestea au fost dotate cu sobe de teracota, olaritul fiind un mestesug al locuitorilor din zona. In Noaptesa, pentru ca numarul elevilor depaseste capacitatea salilor de curs, incepind din acest an, o clasa va functiona intr-o fosta magazie a scolii, amenajata in acest sens.

In municipiul Orsova, reparatia scolilor a fost finalizata. Potrivit viceprimarului Eugen Coifan, in prezent se lucreaza doar la gradinite: „La Gradinita nr. 2, vor fi montate centrale termice cu combustibil solid, in acest fel renuntindu-se la sobele clasice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS