35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateVasile Trancau, un mester care a lucrat la sute de case

Vasile Trancau, un mester care a lucrat la sute de case

De cind se stie, el a cioplit balcoane, acoperisuri si porti

Vasile Trancau este cunoscut in toata comuna Dragutesti si in multe altele din imprejurimi. Vestea despre talentul sau a ajuns chiar si la Tirgu Jiu. Sute de case, porti si troite au iesit din miinile sale. De mic s-a priceput sa ciopleasca lemnul si nu oricum, ci cu mare arta, fapt ce i-a atras si renumele de care se bucura.

„Are el o maiestrie in a imbina si a ciopli lemnul pe care nu am mai intilnit-o la nimeni“, spune unul dintre vecini, care a reusit sa-l prinda pe Vasile Trancau si sa-i comande balconul si acoperisul la casa pe care si-o ridica. In urma cu citiva ani, nea Vasile ridica o casa din temelie si pina la acoperis. Se pricepe la toate, dar acum, la 65 de ani, nu mai poate munci ca pe vremuri, asa ca se limiteaza doar la partea din lemn a unei constructii.

„Am cioplit peste 200 de balcoane la case si am facut zece porti duble. In plus, la fiecare biserica din satele comunei am facut cite o troita“, a spus Vasile Trancau.

Tehnicile de cioplit se pot invata, dar talentul nu

Nea Vasile a mostenit arta cioplitului de la tatal si bunicul sau, care tot din asta si-au cistigat traiul. De cind era mic a inceput sa ciopleasca bucati din lemn, ca apoi sa ajunga sa ridice case intregi. La rindul sau, a incercat sa-i transmita fiului ce stie, dar acesta spune ca nu a putut invata decit tehnicile nu si harul.

„Si eu stiu sa cioplesc, dar tata are ceva special. Daca vede o lucrare in lemn, o poate reproduce imediat. Are o precizie fantastica. Eu il ajut cum pot, dar la maiestria lui nu cred ca o sa ajung. Are rabdare sa imbine diferite modele, sa faca din munca lui arta“, a spus Visarion Trancau.

Nea Vasile a ridicat case in toata comuna Dragutesti, iar gospodaria sa este una dintre cele mai frumoase din zona. Tot ce a putut a cioplit in lemn, de la poarta, la sopron, balconul si acoperisul casei. Batrinul isi aminteste ca pe vremea cind lucra la un combinat de prelucrare a lemnului din Tirgu Jiu a primit o gramada de comenzi pentru diferite case din oras.

„Am lucrat la oameni mari. Sint cel putin zece case in Tirgu Jiu, la care am cioplit partea din lemn. Oamenii aflau unii de la altii sau pur si simplu treceau pe strada si vedeau, iar apoi ma rugau sa le fac si lor cite ceva la casa. Cit o sa ma tina puterile o sa cioplesc“, a mai spus batrinul.

Cioplitul lemnului poate fi si o meserie banoasa, mai ales daca ai talentul lui Vasile Trancau. Acesta are insa o regula pe care o respecta cu sfintenie: nu ia niciodata bani pentru lucrarile pe care le face pentru biserici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS