De preferat, fetita si cit mai maruntica
DOLJ – „Cine da o suta de mii pe un manual?“
1 septembrie bate la usa si incepe sa se simta miros de 15 si de inceput de an scolar. Institutiile de invatamint sint in verificari: care poate, care are, care asteapta mila Domnului. Igienizate sau nu, cu suficiente banci sau cu geamuri lipsa, salile de clasa asteapta. La fel cum in asteptare sint si librariile sau magazinele cu articole scolare. Pe tarabe n-au aparut inca manuale, deoarece vinzatorii nu se incumeta sa le aduca, de teama sa nu fie anuntati ca nu sint autorizate de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Asa incit vind romane de duzina sau dictionare cu preturi astronomice. Pe acestea nu le interzice nimeni.
„Ce sa fac, sa le iau din depozit si apoi sa le duc la mine in biblioteca? Preturile au crescut de anul trecut, cine isi permite sa dea 100.000 pe un manual si mai tirziu sa nu il poata folosi? Pina acum nu a cumparat nimeni manuale. Parintii asteapta, noi asteptam. Sa vedem intii care edituri vor fi autorizate de minister. Deocamdata, avem doar carti editate de Humanitas si Radical, cu preturi intre 75.000 si 100.000 de lei“, spune Maria Costea, administrator al unei firme care distribuie carte.
Cine are insa noroc, dar, mai ales, curaj poate cumpara manuale din anii trecuti, sau chiar de la anticariat, la preturi mai mici. Pe riscul lor insa, caci disputa pe tema manualelor se pare ca nu da semne de sfirsire. Pentru clasele I-VIII, situatia s-a mai limpezit putin, insa vinzatorii sint, deocamdata, neincrezatori.
Comerciantii de produse de papetarie se confrunta, de asemenea, cu probleme. Nu-i vorba, marfa a venit: multa si variata, atit calitativ, cit, mai ales, in ceea ce priveste pretul. Acesta, chiar daca nu este exagerat de mare, il pune in dificultate pe cumparator, deoarece, atunci cind se gindeste la rechizite, parintele socoteste caiete, creioane, carioci, acuarele etc. asa cum isi aduce el aminte ca avea la inceput de an scolar. Preturile actuale schimba putin datele problemei: un caiet dictando – 5.000 de lei, unul studentesc – de la 15 la 35.000 de lei; caietul de desen – 6.500 de lei, de muzica, la fel; plastilina costa 12.000, cariocile (mai multe) 41.500, acuarelele – 11.000, iar creioanele colorate – 12.000 de lei. Noroc cu ascutitoarea, ca e ieftina, doar 5.500, iar guma de sters nici nu sterge mai mult de 3.000 de lei. Mai pui penarul de … 100.000 si ghiozdanul de 75/120/190/… de mii de lei si ai facut cumparaturile pentru … o luna de scoala. Uniforma scolara variaza, de asemenea, ca pret. Daca ai copilul mai pirpiriu, e mai ieftina: 250.000 pentru fete, 620.000 pentru baieti. Marimile mari costa intre 300 si 810.000 lei. Saracul parinte, dojenindu-se in sinea lui ca nu a facut copii acum vreo zece ani, n-are ce face, cumpara, ca trebuie sa-si dea odrasla la scoala. Dar ia cite un articol din fiecare, sperind ca restul il dau de la scoala, cum
s-a promis.
„Am auzit ca vor primi si carti, si rechizite. Baietelul meu se duce in clasa intii si are nevoie de absolut toate lucrurile astea, caci nu are frati sau verisori mai mari care sa-i dea ceva. Iar noi sintem saraci, nu ne permitem. Sotul e somer“, spune Mariana G., de 32 de ani.
Scoala insa are si ea problemele ei. Pentru noul an scolar 2002/2003, institutiile de invatamint primar si gimnazial vor oferi manuale si rechizite doar la 40% dintre elevi.
„Ministerul Educatiei si Cercetarii nu le poate oferi tuturor elevilor manuale si rechizite gratuite, de aceea acestea vor fi acordate copiilor cu probleme sociale“, a spus Aristidie Gheorghiu, director tehnic la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Distribuirea acestora a inceput deja la sediul Inspectoratului.
„De la minister au fost aprobate, deocamdata, in totalitate manualele pentru clasa intii si clasa a III-a. Pentru celelalte clase primare, doar matematicile si limba moderna primul an de studiu, si acestea in proportie de 10-60%. Nici rechizitele nu s-au adus toate, ci doar cele pentru clasa intii“, spune Brindusa Girgel, sef Depozit manuale ISJ Dolj.
„Ieri s-au distribuit aproximativ 1.000 de manuale, iar pina la 1 septembrie, actiunea trebuie incheiata. Ne confruntam insa cu o problema: scolile nu-si ridica manualele si rechizitele. Este obligatia lor, a directorilor de scoli. Din iunie, de cind am inceput sa primim marfa in depozit, foarte putini au venit la noi“, adauga Brindusa Girgel.
Anul scolar 2002/2003 se pare ca nu va fi unul usor. Cel putin pentru prichindeii de clasele I-VIII. Dar cum pentru ei scoala este obligatorie, vor fi nevoiti sa se conformeze, fie ca au sau nu parintii bani, fie ca le da sau nu scoala ceva.
Sorina STAICULESCU
MEHEDINTI – O uniforma noua, pentru clasa I, costa 750.000 de lei pentru baieti si 350.000 de lei pentru fete
Goana dupa cumparaturi, cu aproximativ doua saptamini inainte de inceperea noului an scolar, a inceput in Drobeta Turnu Severin. Uniforme, caiete, manuale, ghiozdane se vind ca piinea calda, chiar daca preturile nu sint pentru buzunarul tuturor. Magazinele specializate ofera chiar reduceri in aceste zile, pentru a-si atrage clientii. Cu toate acestea, vor exista si scolari cu uniforme imprumutate sau cu ghiozdane luate de la magazinele de mina a doua.
O uniforma pentru baieti costa intre 670.000 de lei si 750.000 de lei, cu aproximativ 200.000 de lei mai mult decit anul trecut, dar poate fi achizitionata si in piese separate. Pentru pantalon, parintii scot din buzunare aproximativ 300.000 de lei, pentru o camasa -150.000 de lei, iar o haina costa ceva mai mult de 300.000 de lei. Pentru fete, o costumatie scolara costa intre 300.000 si 500.000 de lei, preturi care au ramas nemajorate din 2001. In Drobeta Turnu Severin sint scoli generale, unde profesorii le-au impus elevilor costumatii compuse din camasa alba si fusta bleumarin, pentru fete, camasa alba si pantaloni negri, pentru baieti. Multi dintre parinti s-au imprumutat, pentru a-si pregati copilul de prima zi de scoala.
„Avem, nu avem bani, trebuie sa mearga la scoala si le trebuie uniforma, ghiozdan, caiete, pixuri si altele. Pina acum, am cheltuit cam un milion de lei, dar mai sint de cumparat. Nu stiu cit va purta uniforma asta, poate la anul va fi nevoie de alta, dar e mai bine decit sa se schimbe zilnic. Am luat trei camasi, ca sa aiba sa le schimbe, si trebuie sa mai cumpar rechizite“, a spus Carmen Ionascu, de 32 de ani, mama unui baiat care va merge la scoala in clasa I.
Pentru ca putini elevi mai accepta sa plece la scoala cu un ghiozdan in spate, oferta s-a modificat, astfel ca in magazine se comercializeaza acum fel si fel de genti, cu buzunare multe sau tip rucsac. Preturile difera, in functie de firma, tara de provenienta si materialul din care sint confectionate, si sint cuprinse intre 250.000 si 600.000 de lei. Multi dintre scolari vor purta, din 16 septembrie, uniforme nou-noute, dar vor exista si elevi care vor merge la scoala imbracati cu haine cumparate din magazinele de mina a doua sau imprumutate de la rude. Preturile hainelor second-hand sint cu mult mai mici decit cele practicate in magazine sau bazare si, reconditionate, costumele elevilor nici nu se deosebesc prea mult.
„De unde sa mai avem bani de haine noi, cind nu am platit darile la stat de mai multe luni? Daca am putea, le-am lua si noi uniforme, carti si ghiozdane noi, dar acestea costa peste un milion de lei si nu avem de unde sa scoatem banii astia. Am luat pantalonii de la second-hand si am primit haina de la o vecina, al carei baiat nu mai are nevoie de ea. Camasi albe mai are, asa ca asta va fi uniforma“, a spus un parinte.
Peste jumatate din manuale au ajuns in scoli
Nici rechizitele nu sint ieftine, un set complet de caiete, pixuri, penare, ghiozdan si alte accesorii ajungind la aproximativ 400-500.000 de lei. In bazarele din Severin, caietele costa intre 4.000 de lei, cele aduse din Turcia, si 9.000 de lei, fabricate in tara. Creioanele si pixurile pot fi cumparate la preturi minime din bazare, unde majoritatea produselor sint aduse din Turcia. Caietele studentesti pot fi cumparate din supermarket-uri, cu preturi cuprinse intre 10.000 si 17.000 de lei, din bazare, cu preturi de pina la 20.000 de lei, sau din librarii, cu preturi ceva mai mari, care pot ajunge la 25.000 de lei, hirtia glasata, in sase culori, costa aproximativ 7.000 de lei, iar plastelina – 12.000 de lei.
Pentru rechizite, parintii elevilor din clasele I-IV cheltuiesc intre 200.000 si 300.000 de lei. Preturile manualelor variaza intre 50.000 si 250.000 de lei, in functie de editura si clasa, astfel ca putini parinti isi permit sa cumpere un set intreg de manuale.
Chiar daca unele manuale se primesc de la scoala, majoritatea parintilor prefera sa le cumpere copiilor carti din librarii. In Mehedinti, din necesarul de 48.661 de manuale, s-au primit, pina in prezent, 29.307 manuale, din care peste 20.000 au ajuns deja la scoli.
De asemenea, din cele 16.290 de pachete cu rechizite, care trebuia sa ajunga in judet, au fost primite aproximativ 6.000 de pachete, care au fost distribuite in unitatile scolare. Daca pentru cei care intra, pentru prima data, intr-o sala de clasa, pretentiile nu sint atit de mari, lucrurile se schimba o data cu trecerea spre gimnaziu. Uniformele sint schimbate, incet, cu pantaloni, fuste si incaltaminte, in functie de moda sau de ceea ce poarta colegul, respectiv colega de clasa.
Florin LOBDA