10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Flash

Comuna Dragutesti are 5.212 locuitori si este compusa din sase sate: Dragutesti, Urechesti, Tilvesti, Cirbesti, Dumbrava si Iasi. Numarul somerilor depaseste 10% din totalul populatiei, iar cei care inca lucreaza se ocupa mai mult cu agricultura, o parte fiind si angajati la Exploatarea Miniera Rovinari. Cei care nu mai au slujbe sint mineri disponibilizati, care au beneficiat in urma cu doua luni de salarii compensatorii. Aproximativ sase fosti ortaci vor sa isi deschida cu banii primiti mici afaceri. Printre acestia se afla Corina Ungureanu din Dragutesti, care doreste sa infiinteze un centru de colectare a deseurilor de la cetateni.

Primaria din Dragutesti are de recuperat de la Exploatarea Miniera Rovinari peste 500.000.000 de lei, reprezentind taxa pe terenurile ocupate de cariere. Din cele 3.400 de hectare, pe cit se intinde comuna, 80 sint ocupate de EM Rovinari. Daca ar beneficia de acesti bani, primaria ar putea sa continue investitia in conducta de gaze, care va trece prin satul Iasi. De asemenea, tot din cauza lipsei fondurilor, nu s-a reusit decit asfaltarea a 800 de metri din drumul care leaga satele Urechesti si Tilvesti.

Una dintre mascotele comunei este Victor Stanculete, un cetatean care a uimit pe toata lumea prin modul original in care incurajeaza echipa locala de fotbal. La fiecare meci, cetateanul vine imbracat numai cu flori, esarfe si tot felul de buline multicolore. Interesant este ca acela care se remarca prin excentricitate si care a fost numit in gluma „Honolulu“ este cumnat cu primarul din Dragutesti si nepot al primarului din Sadu, Ion Stanculete.

In maximum o luna, in localitatea Tilvesti va fi dat in folosinta un punct sanitar uman. Cele 300 de familii din sat erau nevoite sa mearga la dispensarul din centrul comunei, neexistind alta unitate in apropiere. In ceea ce priveste cadrele medicale care vor deservi dispensarul, acestea vor fi selectate din rindul medicilor existenti in comuna, urmind sa fie platiti pentru activitatea prestata in plus.

Fostul CAP din comuna este intr-o stare avansata de degradare, fiind putin probabil ca sa o investeasca cineva in punerea pe picioare a unitatii. Si asta din cauza pretului mare la care au fost evaluate bunurile care au ramas nedistruse. Cel care doreste sa achizitioneze halele de crestere a bovinelor va trebui sa plateasca un miliard de lei.

Primaria a eliberat pina in prezent peste 3.000 de titluri de proprietate, mai fiind de pus in posesie aproape 600 de cetateni. Mari greutati se intimpina la intocmirea documentatiei pentru terenuri. Pentru ca nu prea au documente si nu stiu pe unde au avut terenurile, unii sateni se inteleg inainte de a colabora cu comisia locala si declara alte suprafete, lucru care ingreuneaza punerea in posesie.

In satul Urechesti exista o unitate militara care a fost propusa spre desfiintare in anul 2003. In acest loc sint angajati 40 de militari care efectueaza servicii de paza a unitatii care a derulat activitati in domeniul aviatiei. Ar fi cea de-a treia Unitate Militara care se desfiinteaza dupa cele de la Rinca si Bilta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS