Potrivit legislatiei in vigoare, persoanelor cu handicap li se pregatesc numai lucruri bune. Si daca ar fi ca autoritatile locale sa se conformeze literei legii, se pare ca persoanele cu nevoi speciale nu vor mai avea motive de nemultumire, pentru ca viata le va fi numai lapte si miere. Chiar daca toate aceste schimbari urmeaza sa aiba loc treptat, pe parcursul a aproximativ opt ani, bietii oameni se multumesc totusi cu promisiunile, sperind ca se va aplica si in cazul lor zicala: „Unde-i lege nu-i tocmeala“. Nazuind la schimbare, aproape au uitat ca nu de mult s-a mai dat o lege, cum ca autoritatile locale erau obligate sa le amenajeze trotuarele si sa le faciliteze traiul. Rezultatele, cel putin pe plan local, au fost „impresionante“: citeva amenajari speciale la trotuare, pe ici, pe colo, numai in centru si o singura rampa de acces intr-o institutie publica, si anume in primarie, care mai degraba poate fi considerata, datorita planului foarte inclinat, o trambulina pentru amatorii de sporturi extreme. Culmea ironiei este ca nici macar Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap (ISTPH) Dolj nu s-a grabit sa dea exemplu prin instalarea rampei cu pricina. Abia acum, noul inspector sef s-a gindit sa aduca aceasta facilitate celor care vin sa bata la portile institutiei in cautare de ajutor.
Legislatia in vigoare prevede obligativitatea institutiilor de stat si private de a adapta constructiile aflate in dotare, astfel incit sa faciliteze accesul in incinta al persoanelor cu nevoi speciale. Pina la 31 decembrie 2004, toate institutiile trebuie sa adapteze parcarile, dotindu-le cu semafoare si cu spatii speciale ingradite pentru persoanele cu handicap. Pina la 31 decembrie 2002, toate telefoanele publice trebuie coborite pina la nivelul persoanelor din carucior, iar usile cabinelor telefonice trebuie sa permita accesul acestora.
Pina la 31 decembrie 2003, sediile institutiilor mentionate trebuie adaptate accesului persoanelor cu handicap, prin instalarea unor usi culisante si a unor rampe destinate carucioarelor. Modificarile aduse legislatiei includ amenzi pentru persoanele si institutiile care nu fac adaptarile mentionate, cuprinse intre 10 si 50 de milioane de lei.
Jiul, dusmanul persoanelor cu handicap venite la Inspectorat pentru expertiza
Toate aceste lucruri par a fi desprinse dintr-un SF cu happy end, in care personajele principale sint persoanele cu handicap. Daca legea va fi respectata, in aproximativ opt ani, persoanele cu nevoi speciale ar trebui sa duca o viata cit mai aproape de normalitate, fara sa se considere „altfel“ sau „mai putin egali“ decit altii din cauza handicapului lor. Din pacate, nici macar nu trebuie sa fii circotas ca sa realizezi ca, in acest caz, de la teorie pina la practica drumul este lung si anevoios. Daca nu s-a facut pina acum, de ce s-ar face de acum incolo?, isi pun intrebarea cei care refuza sa se imbete cu apa rece. De frica unor amenzi care pina la data limita in care trebuie facute schimbarile vor reprezenta sume derizorii din cauza inflatiei galopante?
In prezent, singurele facilitati realizate de autoritatile locale pentru persoanele cu handicap sint citeva amenajari speciale ale trotuarelor si o rampa de acces in incinta primariei, pentru carucioarele cu rotile, impracticabila fara sprijinul cuiva care sa impinga caruciorul si de-a dreptul periculoasa la coborire pentru cei care nu au frine bune. Nici macar in incinta ISTPH Dolj nu exista rampa cu pricina. Si vinovat pentru acest lucru se pare ca este numai… Jiul.
„Daca nu ar fi fost debitul de apa atit de mare, am fi reusit sa procuram mai devreme balastul din Jiu. Acum insa avem tot ce trebuie si in maximum o saptamina, daca e vremea frumoasa, va fi construita rampa“, a spus Iulia Constantinescu, inspector sef al ISTPH Dolj.
Rampa cu tractiune „gardiana“
„Noi speram ca se vor face toate aceste amenajari speciale pentru persoanele cu handicap si ca vom avea sprijinul autoritatilor locale. In perioada imediat urmatoare vom trimite adrese la prefectura si la principalele institutii de interes public sa le comunicam obligativitatea, conform legii, de a face aceste lucruri. Voi vorbi si cu domnul primar in legatura cu rampa de la primarie. O persoana in carucior are nevoie de trei, patru persoane pentru a urca acea rampa foarte inclinata“, a continuat Iulia Constantinescu.
Sever Bordu, seful Serviciului Lucrari Publice, Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Sistematizarea Circulatiei din cadrul Primariei Craiova, spune ca in prezent se desfasoara un program de amenajare a trotuarelor pentru persoanele cu handicap. In ceea ce priveste rampa existenta la primarie, el spune ca nu va fi modificata intrucit eroarea de proiect este compensata de…muschii si amabilitatea gardienilor care strajuiesc poarta institutiei. Si daca gardianul este in pauza de masa sau de…amabilitate, s-o gasi vreun trecator milos care sa il ajute!