22.8 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePietonii reclama disparitia „zebrelor“, politia se implica, iar primaria varuieste... mai tirziu!

Pietonii reclama disparitia „zebrelor“, politia se implica, iar primaria varuieste… mai tirziu!

Sistematizarea orasului este, pe linga denumirea pompoasa si intentia buna a unora, ceea ce isi propun sa realizeze autoritatile locale pe o perioada care difera in functie de durata mandatului. Numai ca de la vorba la fapta e cale lunga, iar incurcaturi intilnesti la tot pasul, indiferent ca esti sofer sau simplu pieton. Mai ales daca esti pieton! Trotuarele sint fie pline de hirtoape, fie ocupate de masinile parcate ad-hoc. Iar daca vrei sa traversezi strada… pe unde sa treci, atunci cind marcajele par a fi facute in ciuda oricarei logici si dupa bunul plac al unui sef care, atunci cind nu sta la birou, circula numai cu masina!? Si chiar daca trecerile de pietoni sint stabilite de politie, „zebrele“ sint in grija primariei, care evita sa le expuna, probabil de teama … sa nu le calce masinile!

Riscul de a fi pieton

Nu e craiovean care sa nu fi simtit, pe trecerea de pietoni, ca traieste cu adevarat periculos si ca, uneori, viata chiar atirna de un fir de par. O secunda de neatentie, un sofer nervos si/sau grabit si, in scirtiit de frine, totul se poate termina la spital. Graba soferilor nu este insa intotdeauna de vina pentru accidentele rutiere; si pietonii au partea lor de vina, la care se adauga si neinspiratia celor care stabilesc amplasamentul trecerilor de pietoni.

Pe strada Amaradiei, lunga de citiva kilometri, nu e decit o singura trecere de pietoni (marcata vizibil), si aceea situata in apropierea Rocadei.

Pe strada Caracal, toate trecerile de pietoni sint amplasate in dreptul statiilor de autobuz, iar pe strazile situate in centrul municipiului gasesti astfel de marcaje la tot pasul! Iar daca nu gasesti marcaj si vrei sa traversezi, iti trebuie ochi buni: fie pentru a depista, camuflat de crengile vreunui pom, indicatorul unei treceri de pietoni, fie pentru a zari la timp politistul care te poate amenda pentru traversare neregulamentara.

„N-ai pe unde sa treci! Au facut citeva marcaje pe linga scoli, dar in rest traversezi pe riscul tau! Nici nu am curaj sa il trimit pe copil sa cumpere ceva, pentru ca nu are pe unde traversa si se poate intimpla, Doamne fereste, vreo tragedie! N-ar fi prima data! De fapt, ce sa mai vorbim de trecere de pietoni aici, in cartier, cind nici in fata politiei nu exista asa ceva! Amenda?! Asta ar mai lipsi“, spune Cotosman Rodica, o locatara din George Enescu.

Intii strada, iar marcajul… dupa programare si buget

La nivel de municipiu exista o comisie de siguranta a circulatiei, din care fac parte reprezentanti ai autoritatilor locale, ai politiei si ai diferitelor institutii care administreaza retelele utilitare din oras. Comisia se intruneste periodic pentru a discuta problemele care apar in timp si tot ea stabileste amplasarea trecerilor de pietoni in functie de legislatia in vigoare si de solicitarile autoritatilor locale sau ale cetatenilor. Pentru ca si oamenii pot solicita infiintarea sau desfiintarea unei treceri de pietoni in zona in care locuiesc. Distanta dintre trecerile de pietoni nu trebuie sa fie mai mica de 500 de metri, iar acestea nu trebuie sa se situeze in spatele statiilor de autobuz.

„Amplasamentul trecerii il stabileste politia, in functie de fluxul de circulatie, iar noi executam ce spune politia. Marcarea trecerilor de pietoni, in cazul strazilor la care se lucreaza, se face la doua saptamini, o luna dupa ce se termina asfaltarea propriu-zisa“, a spus Sever Bordu, directorul Directiei de Lucrari Publice, Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Sistematizarea Circulatiei, din cadrul Primariei Craiova. Col. Marin Popa, seful Politiei Rutiere din municipiu, a spus ca politia este cea care avizeaza toate lucrarile de sistematizare a circulatiei, la propunerea autoritatilor locale sau chiar a cetatenilor. Si daca nu exista „zebre“ si nici vreun indicator al unei treceri de pietoni, in caz ca ai traversat neregulamentar, esti numai bun de sanctionat, fie cu o amenda, fie cu un avertisment din partea agentului de circulatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS