15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirma care restaureaza operele lui Brancusi a promis consiliului local reluarea lucrarilor

Firma care restaureaza operele lui Brancusi a promis consiliului local reluarea lucrarilor

Muncitorii de la TLS nu s-au prezentat insa pe santier

Problema restaurarii operelor lui Constantin Brancusi a fost discutata si in cadrul Consiliului Local Tirgu Jiu, dupa ce primarul Florin Circiumaru le-a cerut reprezentantilor Ministerului Culturii, proiectantului si responsabililor de santier sa se deplaseze la Tirgu Jiu. Conducerea firmei Trustul de Lucrari Speciale (TLS) nu a venit insa la sedinta de consiliu si a trimis un reprezentant. Consilierii au aflat cu aceasta ocazie ca firma care se ocupa de restaurare nu este specializata in asemenea lucrari si pina acum a lucrat numai in domeniul industrial.

Pentru ca a fost vorba de o opera de arta, firma si-a angajat un consultant, in persoana arhitectului Dorin Danila, cel mai bun restaurator in piatra din Romania. Acesta a precizat ca intreg procesul de restaurare este foarte complex, iar divergentele aparute intre proiectant si executant sint strict de ordin tehnic.

In ceea ce priveste neregulile financiare, reprezentantul TLS a spus ca nici una din cifrele vehiculate privind costurile unor lucrari nu este reala. „Sint cifre confidentiale pe baza carora s-a cistigat licitatia“, a precizat arhitectul Dorin Danila.

Seful de santier a facut preinfarct, iar TLS a cerut rezilierea contractului

cu Ministerul Culturii

Factorii implicati in restaurarea operelor lui Brancusi au precizat in fata consiliului local ca au semnat intre ei un protocol si ar fi trebuit sa reia lucrul inca din 19 august. Lucrarile nu au fost demarate din cauza ca seful de santier a facut preinfarct. Consilierii au cerut amanunte despre problemele care au aparut in procesul de restaurare, mai ales ca firma TLS solicitase vineri, printr-o adresa, rezilierea contractului cu Ministerul Culturii.

„S-a renuntat la aceasta adresa si incepind de astazi (luni – n.r.) vor fi reluate lucrarile“, au dat asigurari responsabilii de santier. De asemenea, acestia au promis ca lucrarea va fi gata pina la 30 de septembrie si nu va fi nevoie de inca o luna de aminare. „Este posibil sa mai apara anumite lucruri si sa se mai intirzie putin finalizarea, asa ca mai bine spunem 30 octombrie“, a spus primarul Florin Circiumaru, dispus sa le acorde celor de la TLS inca un ragaz. Desi au promis luni, in fata consiliului local, ca lucrarile vor fi reluate in aceeasi zi, pina ieri la prinz, nici un lucrator nu se prezentase pe santier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS