13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanadienii muncesc mai mult decit in urma cu zece ani

Canadienii muncesc mai mult decit in urma cu zece ani

In jur de 25% dintre canadieni muncesc mai mult de 50 de ore pe saptamina, fata de numai 10% in 1991, arata un studiu publicat luni de Ministerul canadian al Sanatatii.

„In ultimii zece ani, canadienii activi consacra din ce in ce mai mult timp muncii“, subliniaza raportul, sprijinindu-se pe datele culese in 2001 de la 31.000 de canadieni angajati in sectorul privat, public si asociativ.

„Ancheta nationala asupra conflictului dintre munca si viata personala“, finalizata in martie si publicata pe Internet, precizeaza ca numai 27% dintre persoanele chestionate au declarat ca muncesc intre 35 si 39 de ore pe saptamina, fata de 48% in 1991. Canadienii par sa prefere locurile de munca stabile, media de vechime la un loc de munca fiind de 13,9 ani, arata sondajul, subliniind in acelasi timp importanta redusa acordata formarii continue si progresului profesional. Nici in ceea ce priveste raportul munca-viata personala cifrele nu sint multumitoare.

Pe de alta parte, majoritatea canadienilor au program fix, iar proportia celor care au orar flexibil a ramas aceeasi ca si in 1991 – 20%. A crescut si procentul celor care fac ore suplimentare neplatite, estimate in medie la cinci zile pe luna de persoana. Mai mult de un canadian din trei afirma ca trebuie sa munceasca seara cam de trei ori pe luna, si o parte din week-end. Din putinul timp ramas liber, adica in jur de 17 ore pe saptamina, activitatile domestice ocupa 12 ore pentru femei si zece ore pentru barbati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS