33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025

Scoli

Patru localitati mehedintene vor primi zilnic lapte si cornuri pentru elevi

Aplicarea ordonantei de urgenta a guvernului, privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-IV din invatamintul de stat a intrat in linie dreapta in judetul Mehedinti. A fost anuntata data licitatiei de oferte, s-a intocmit caietul de sarcini, s-a definitivat comisia de supraveghere si s-au reusit deja inventarierea si prelucrarea pe zone a desfasurarii in bune conditii a acestei actiuni. Potrivit prefectului Dan Trancota, peste 80% din primarii si directorii de scoli cunosc toate detaliile ordonantei si raspund in teritoriu de aceasta actiune.

„In functie de distanta, aprovizionarea cu lapte si cornuri se va face zilnic, bisaptaminal sau saptaminal. Va trebui sa gasim spatii adecvate de depozitare in cele mai bune conditii a produselor destinate elevilor“, a spus prefectul Dan Trancota.

In Mehedinti au fost stabilite patru zone unde vor fi distribuite zilnic produsele lactate si de panificatie: Drobeta Turnu Severin, Vinju Mare, Strehaia si Baia de Arama. De aplicarea ordonantei raspund prefectura, consiliul judetean, consiliile locale si primariile, inspectoratele scolare, Directia de Sanatate Publica, Directia Finantelor Publice si conducerile unitatilor de invatamint care au clasele I-IV.

Pentru finantarea actiunii in trimestrul I al anului scolar 2002/2003, suma necesara, de aproximativ 400 de miliarde de lei, se asigura din Fondurile de rezerva bugetara, aflate la dispozitia guvernului, urmind ca, incepind cu anul 2003, aceste cheltuieli sa fie suportate din sumele defalcate din bugetul de stat pentru bugetele locale. Selectia ofertantilor se va face prin procedura electronica, avind ca parametru principal pretul serviciului de livrare a produselor, in conditiile indeplinirii parametrilor de calitate prevazuti in documentatie.

(F.L.)

Laptele discordiei

Elevii localitatilor doljene care trebuie sa beneficieze zilnic de un corn si un pahar cu lapte din partea guvernului, dar care se afla la distanta mare de producatori, ar putea primi brinza topita.

Potrivit celor declarate de Petre Petrescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, prefectii din multe judete ar fi propus inlocuirea acestor produse cu eugenii, biscuiti, ciocolata sau suc, idei la care premierul Adrian Nastase s-ar fi opus categoric.

„S-a spus foarte clar, la ultima videoconferinta cu prefectii ca, daca in ceea ce priveste cornurile se mai pot face unele concesii, produsele lactate sint obligatorii. Daca nu se poate asigura laptele, din cauza ca nu exista conditii de conservare, trebuie sa se aduca brinza topita“, a precizat Petrescu.

Ratia zilnica a elevilor valoreaza in medie 7.000 de lei. Ofertele pentru asigurarea acestor produse in scoli vor face obiectul unei licitatii electronice, organizate prin Internet.

(B.G.)

Reparatiile se realizeaza cu bani putini

Din cele 370 de unitati scolare existente in judetul Mehedinti, 259 au efectuat, pina in prezent, reparatii capitale sau partiale, fiind pregatite sa-si primeasca elevii, din 15 septembrie.

La alte sapte scoli din judet, receptia lucrarilor de reparatii se va realiza la 1 septembrie, acestea fiind reabilitate cu fonduri de la Banca Mondiala. Au fost si unitati de invatamint unde, din cauza lipsei de fonduri, reparatiile s-au efectuat cu mijloace proprii. In localitatea Sisesti, salile de clasa au fost dotate cu sobe de teracota, aici olaritul fiind un mestesug al locuitorilor din zona.

In localitatea Noaptesa, pentru ca numarul elevilor depaseste capacitatea salilor de curs, incepind din acest an, o clasa va functiona intr-o fosta magazie a scolii, amenajata in acest sens.

(D.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS