6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemilitarizarea politiei reprezinta cel mai important eveniment al institutiei din ultimii 55 de ani

Demilitarizarea politiei reprezinta cel mai important eveniment al institutiei din ultimii 55 de ani

Seful IGP, chestor principal Florin Sandu, sustine ca demilitarizarea politiei reprezinta cel mai important eveniment al institutiei din ultimii 55 de ani, aceasta modificare inscriindu-se in demersul Romaniei pentru aplicarea acquis-ului comunitar in domeniul Justitie si Afaceri Interne.

„Este de neinteles cum, acest moment deosebit din viata societatii romanesti, a putut fi tratat de unele publicatii fie prin titluri insinuante, fie prin articole cu grave erori de continut, cititorii fiind dezinformati“, se arata intr-un comunicat remis de catre seful IGP, Florin Sandu.

Romania s-a angajat ferm pe drumul aderarii la Uniunea Europeana si structurile euroatlantice, acceptind in acest sens modificarile impuse.

„Intrarea in vigoare a acestor legi reprezinta pentru politie cel mai important eveniment petrecut in ultimii 55 ani, marcind demilitarizarea institutiei- fapt care va produce profunde mutatii, atit in modul de gindire si actiune a angajatilor sai, cit si in relatia politist-cetatean“, se arata in comunicat.

Sandu mai spune ca intrarea in vigoare a acestor legi marcheaza recunoasterea profesiei de politist si dobindirea unui statut social demn in cadrul comunitatii, aceasta noua situatie impunind revizuirea principiilor sistemului politiei si a comportamentului in relatia politist-cetatean.

Extinderea controlului social asupra activitatii politistului obliga la un autocontrol sporit, care sa conduca la cresterea prestigiului institutiei si evitarii situatiilor ce impun sesizarea instantelor de judecata civila, spune chestorul sef Sandu. Interesele politistului si apararea drepturilor acestuia se vor realiza prin Corpul National al Politistilor, persoana juridica de drept public, care se va infiinta prin hotarire de guvern.

Pina la aparitia actelor normative conexe, toate drepturile salariale si de pensionare se mentin, noile proiecte legislative avind in vedere imbunatatirea celor existente. Intrarea in vigoare a acestor legi nu afecteaza buna desfasurare a activitatilor si a raporturilor de serviciu.

In acelasi timp, demilitarizarea Politiei Romane nu afecteaza principiile ierarhiei si disciplinei care stau la baza organizarii si functionarii politiilor din statele democratice.

„Asiguram cetatenii ca prestatia politiei va avea in vedere, in primul rind, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, proprietatii private si publice. (…) Politistii trebuie sa stie ca, prin aceste legi, nici un drept obtinut anterior nu va fi stirbit, dar au obligatia de a se apropia mai mult de nevoile legitime ale cetatenilor“, se arata in comunicatul semnat de inspectorul general al politiei, chestor principal Florin Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS