11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrini singuri si saraci

Batrini singuri si saraci

Multi dintre batrinii din Licurici traiesc singuri. Pe unii dintre ei, familiile i-au uitat, prea ocupate cu grijile zilnice pentru a-si mai aminti de parinti sau de bunici. Altii n-au avut niciodata o familie si le pare rau pentru ca singuratatea s-a dovedit mult mai greu de suportat la 70 de ani decit in tinerete.

Lenuta Gherasie nu s-a casatorit niciodata si nu avut copii, iar acum regreta. La 78 de ani rar ii mai trece cineva pragul.

„N-a fost sa fie. Cred ca mi-a facut cineva vraji.Nu-mi statea deloc gindul la maritat. Vremea a trecut fara sa-mi dau seama si acum m-am trezit ca trec zile in sir si nu-mi intra nimeni in curte. E greu. Singura mea ruda e un nepot care vine de imi mai aduce lemne“, a povestit batrina.

Femeia nu are nici un venit. Pentru ca nu avut serviciu, iar zona nu a fost nici cooperativizata, nu are nici un fel de pensie. Nici ajutor social nu poate primi pentru ca de la primarie i-au spus ca are prea mult pamint si nu are dreptul. Batrina n-a mincat piine decit pe la pomeni sau nunti. Ea isi pregateste singura turta sau mamaliga, iar singurele cumparaturi pe care le face sint citeva cutii de chibrituri pe an.

„Ce sa caut eu la magazin? Maninc ce am pe acasa. Mamaliga si cite o ceapa, un cartof. Anul asta nici cartofii nu s-au facut. Mai dau la schimb nuci sau malai si mai iau ulei. Anul trecut am avut porc si am gatit cu untura. Anul asta nu stiu ce o sa fac“, s-a plins femeia.

Singura ei avere sint doua gaini, doua giste si casa care sta sa se prabuseasca. Pamintul nu-l mai pune la socoteala pentru ca oricum nu-l mai poate munci.

Batrina a primit o singura data bani, pentru un teren pe care a fost amplasata o sonda. Un milion de lei acum un an, o adevarata avere, dar care s-a dus repede. Lenuta Gherasim nu poate nici macar sa-si stringa cele necesare inmormintarii, asa cum fac ceilalti oameni de virsta ei.

„Cu ce sa-mi iau si eu batiste, prosoape, sicriu, tot ce trebuie? Nu stiu daca si-o face careva mila de mine sa ma bage in pamint“, a spus batrina.

Mos Vasile mai sapa si la 84 de ani, dupa ce a suferit opt operatii

Gard in gard cu Lenuta Gherasim sta un alt om pe care batrinetea l-a gasit singur. Vasile Pavel a avut o familie dar sotia i-a murit, lasindu-l cu trei copii de crescut. Omul s-a recasatorit, dar nici a doua oara n-a avut prea mult noroc. Dupa trei ani de suferinta i-a murit si a doua nevasta, astfel incit de zece ani a ramas singur. Copiii s-au stabilit la casele lor, iar batrinul a invatat sa se ingrijeasca singur.

Ca si vecina sa, nu a avut niciodata vreun venit, singurii bani pe care i-a primit fiind 64.000 de lei pentru pamintul care i-a fost inchis la o sonda. Nici ajutor social n-a putut primi tot pentru ca are pamint, pe care acum se chinuieste sa-l munceasca singur, desi a fost operat de opt ori.

Mos Vasile are 84 de ani, este mic de statura, girbovit si nu pare sa cintareasca mai mult de 50 de kilograme. Nimic nu-l impiedica sa sape singur porumbul si gradina, sa creasca si el citeva animale pe linga casa si sa-si gateasca.

„Ma descurc singur, ce sa fac. N-am pretentie sa vina copiii la mine. Au si ei treburile lor. Singura grija a mea e sa nu ma imbolnavesc, sa patimeasca altii cu mine. Nu-mi pare rau nici daca mor acum, dar sa nu zac la pat“, a spus batrinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS