9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot mai multi severineni cer debransarea de la agentul termic

Tot mai multi severineni cer debransarea de la agentul termic

Apropierea sezonului rece si datoriile acumulate din anii anteriori pentru serviciile de termoficare ar putea duce la situatia ca tot mai putini severineni sa beneficieze de caldura in iarna care se apropie. In urma intilnirilor intre reprezentantii primariei, RA LOTUS si cei ai Termocentralei de la Halinga, au fost stabilite o serie de masuri de recuperare a datoriilor.

Administratorii a 80 de asociatii de locatari-proprietari au participat la o serie de intilniri cu reprezentantii primariei, stabilind convocarea la aceste asociatii a adunarii generale a locatarilor. In acelasi timp, tot mai multi severineni doresc sa se debranseze de la reteaua de furnizare a agentului termic, reprezentantii regiei de termoficare anticipind ca aproximativ 600 de persoane isi vor depune solicitarile de debransare in aceasta iarna.

Potrivit directorului tehnic al Regiei Autonome LOTUS Drobeta Turnu Severin, Alexandru Grigoras, debransarea individuala se poate realiza in anumite conditii. Locatarul unei asociatii trebuie sa demonstreze ca si-a achitat la zi intretinerea si sa faca o cerere de debransare catre asociatia de locatari, administratorul urmind sa inainteze solicitarea catre RA LOTUS. Solicitantul trebuie sa mai obtina si aprobarea locatarilor de pe scara, pentru a se putea debransa, dar nu va scapa in totalitate de costurile intretinerii.

„Solicitantul actiunii de debransare va plati 5% din valoarea intretinerii, deoarece prin apartamentul respectiv trece coloana de incalzire pentru ceilalti locatari“, a spus Alexandru Grigoras.

Datorii de 190 de miliarde de lei pentru un oras cu 120.000 de locuitori

Termocentrala Romag PROD Halinga, care asigura termoficarea municipiului Drobeta Turnu Severin, produce energie termica la un pret mai mic decit pretul national de referinta.

Potrivit directorului Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), Rodin Traicu, in prezent, Termocentrala de la Halinga produce gigacaloria cu 703.000 de lei, fata de 840.000 de lei, cit este pretul aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energetica (ANRE). Acesta este cel mai mic pret din tara, in afara de Bucuresti, si se datoreaza programului de investitii in centrala termica si mai ales pe traseele de transport.Conductele au fost reparate si izolate in aceasta vara, astfel ca pierderile sint minime.

De asemenea, intreaga productie de energie termica livrata populatiei este contorizata. Cu toate acestea, locuitorii din Drobeta Turnu Severin nu platesc cu mult mai putin factura la energia termica, deoarece agentul termic este livrat catre RA LOTUS, iar aceasta are punctele termice si asigura incalzirea si apa calda pentru oras si stringerea banilor de la populatie.

Pentru aceasta, regia de termoficare pune la pretul de livrare inca 240.000 de lei pentru o gigacalorie. Pretul efectiv platit de populatie ar putea sa scada doar daca termocentrala ar prelua si punctele termice, asigurind direct apa calda si caldura orasului.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a facut mai multe demersuri catre consiliul local, insa un raspuns cert nu a fost dat. In prezent, datoria populatiei si a consiliului local catre termocentrala a ajuns la peste 190 de miliarde de lei, o restanta extrem de mare pentru un oras cu 120.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS