9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru Elena, acasa nu mai exista

Pentru Elena, acasa nu mai exista

Oamenii strazii sint oamenii nimanui. Maninca tot ce le arunca trecatorii si dorm pe unde apuca. Strada, singurul lor camin, este un loc neprimitor, cu pericole la tot pasul. Unii dintre acesti napastuiti cauta sprijin la diverse institutii (primarie, spitale) pentru a primi un acoperis deasupra capului. Din pacate, in Craiova nu exista un adapost pentru saraci si nici preocupare din partea edililor pentru soarta acestor amariti, care sfirsesc prin a se intoarce in strada.

Un astfel de caz este cel al Elenei Ghioca, de 47 de ani, bolnava psihic, care traieste pe strazile Craiovei. In urma cu citeva zile, femeia a fugit de acasa pentru ca o bateau parintii. Ajunsa la Spitalul de Urgenta, a fost spalata si pansata de medici, apoi aruncata in strada.

La sesizarea unor cetateni, o ambulanta s-a deplasat marti dimineata la Balta Craiovitei pentru a salva o femeie de la inec. La fata locului, echipajul de pe ambulanta a gasit o femeie de vreo 50 de ani, incredibil de murdara, care statea pe ciuci cu apa pina la genunchi.

Intrigate de pozitia nefireasca a acesteia, dar si de faptul ca parea complet desprinsa de realitate, cadrele medicale si-au dat seama ca este bolnava psihic si au condus-o la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru un control medical. Dupa ce i s-a facut toaleta si i-au fost ingrijite vinataile de pe coapse, femeia a inceput sa vorbeasca.

Elena Ghioca, de 47 de ani, a locuit pina duminica in comuna Predesti – Dolj, alaturi de parinti si de cei doi copii – rod al unei casnicii nelegitime.

Barbatul o parasise insa cu vreo citeva luni in urma. Elena sustine ca de atunci parintii ei i-au facut viata un calvar, motiv pentru care a plecat de acasa hotarita sa nu-i mai revada:

„Mi-au spus ca sint o handicapata si de-aia m-a lasat barbatul. Si pentru ca eram despartita, mama ma batea in fiecare zi cu ciomagul peste picioare pina m-a umplut de vinatai. Pina la urma nu am mai putut rabda si am fugit. Am venit la Craiova, unde am dormit pe jos, pe strada sau in scarile blocurilor“.

Elena vrea sa ramina la spital

Femeia spune ca a ratacit doua zile pe strazile Craiovei, mincind din ce ii aruncau oamenii milostivi. Noaptea dormea pe unde apuca, iar dimineata, dupa ce se trezea anevoie din somnul plin de vise ciudate, isi facea baie in Balta Craiovitei.

„Ma duceam acolo sa ma spal. Apoi ma dadeam pe iarba verde. Cred ca pe acolo mi-am pierdut bluza verde, pentru ca nu o mai gasesc“, spune ea aratindu-si hainele murdare.

Acasa nu vrea sa se intoarca. Ar fi multumita daca s-ar gasi si pentru ea un loc la Spitalul de Neuropsihiatrie, unde a mai fost internata cu ani in urma si a fost bine ingrijita.

„Doctorii de acolo au fost buni cu mine. Poate vor sa ma primeasca din nou, pentru ca eu sint bolnava cu capul si nu pot sa ma ingrijesc singura“, a mai spus Elena.

Povestea ei nu a impresionat insa pe nimeni. Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta au dat din umeri:

„Multe persoane in situatia acestei femei sint adunate de pe strada si aduse la noi. Unii vor sa ramina. Din pacate, nu putem sa-i cazam in spital decit daca sint bolnavi. Dupa aceea trebuie sa paraseasca spitalul. Daca refuza, chemam gardienii si sint dati afara“.

Dorinta Elenei Ghioca, de a avea un adapost deasupra capului, nu s-a putut realiza. Femeia a parasit Spitalul de Urgenta dupa ce a mai zabovit citeva ore pe canapeaua din sectia de urgente. Nu a asteptat sa fie aruncata in strada de gardieni, s-a intors singura..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS