13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedintenii sint nevoiti sa stea la cozi la Casa de Pensii

Mehedintenii sint nevoiti sa stea la cozi la Casa de Pensii

Zeci de pensionari mehedinteni formeaza in fiecare dimineata cozi in fata ghiseelor Casei Judetene de Pensii Mehedinti, pentru a primi indemnizatiile lunare, pentru fiecare luna de stagiu militar efectuat in cadrul detasamentelor de munca. Majoritatea nu au habar, nici de actele care trebuie depuse la ghisee si nici de sumele pe care sint indeptatiti sa le primeasca. Pentru ca nu exista nici un afis care sa-i informeze, sint nevoiti sa vina, citeva zile la rind, pentru a avea un dosar complet.

„Nu stim ce se da si nici ce trebuie depus la dosar. Eu am depus o cerere si o copie dupa livretul militar, dar am aflat ca este nevoie si de cuponul de pensie, si de buletinul de identitate. Acum am venit din nou, cu dosarul complet, asta daca nu ma intoarce iar, ca poate am mai omis vreun act. Nu s-au pus lamuriri pe geamurile de la ghisee despre lege, cum se aplica, cine beneficiaza si ce acte trebuie depuse“, a spus Ion Mocioalca, de 69 de ani, din comuna Gruia – Mehedinti.

Singurele informatii pe care le-au putut obtine cei care au muncit in detasamentele de munca au fost cele din presa, astfel ca nici modul de calcul al indemnizatiei nu era cunoscut de cei indreptatiti sa-si primeasca drepturile.

„Sint oameni batrini la rind, bolnavi, care au muncit o viata si care asteapta acum sa primeasca citeva sute de mii de lei pe linga pensie. Eu am lucrat in santiere, la Craiova si Constanta, in conditii foarte grele, timp de peste doi ani. Am calculat 28 de luni de munca in aceste detasamente si am inteles ca trebuie sa primesc aproximativ 500.000 de lei. Nici nu prea stim cum se acorda banii, ca doar prin ziare am mai citit“, a spus Constantin Bobeica, de 73 de ani, din comuna mehedinteana Pristol.

Casa de Pensii se pronunta prin hotarire motivata

Potrivit conducerii Casei de Pensii Mehedinti, indemnizatia lunara pe care o vor primi actualii pensionari nu este impozabila.

„Pensionarii care au efectuat in perioada 1950-1961 stagiul militar in detasamente de munca, din cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii, beneficiaza de anumite drepturi, potrivit Legii 309, adoptata recent de Parlamentul Romaniei. Este vorba de o indemnizatie lunara neimpozabila de 15.000 de lei, pentru fiecare luna de stagiu militar efectuat in cadrul detasamentelor de munca. Beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la Casa de Pensii insotita de copia livretului militar, cuponul de pensie si buletinul de identitate“, a spus Gabriel Preda, directorul Casei de Pensii Mehedinti.

Stabilirea si plata drepturilor prevazute de lege se fac de catre casele judetene de pensii la cerere, pe baza inscrisurilor din livretele militare, din adeverintele eliberate de centrele militare judetene.

Casa Judeteana de Pensii urmeaza sa se pronunte asupra acordarii indemnizatiilor, printr-o hotarire motivata. Din comisiile organizate in acest sens face parte si un reprezentant al centrului militar teritorial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS