23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum puteti scapa de plata impozitului pe cladiri

Cum puteti scapa de plata impozitului pe cladiri

Teama de impozitele pe cladiri ii determina pe tot mai multi craioveni sa apeleze la cele mai ingenioase metode ca sa scape de unele dintre darile catre stat. Locatarii imobilelor vechi, asezate in centrul istoric al orasului, incearca sa obtina de la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj un aviz favorabil prin care casele in care locuiesc sa fie declarate monumente istorice sau de patrimoniu cultural national.

Argumente murale

„Orice argument este intrebuintat: fie cladirea are niste picturi murale vechi, fie are linii arhitectonice care amintesc de trecerea de la un stil la altul, fie au o soba de teracota foarte veche. Putini reusesc insa sa obtina acele avize, desi sint zeci de persoane care vin si se intereseaza. Multi au venit la noi dupa ce au aflat ca, potrivit Legii nr. 422/2001, proprietarii de imobile care sint declarate monumente istorice sint scutiti de impozitul pe cladire si pe terenul aferent. Este vorba de scutirea unei sume importante de bani, deoarece am inteles ca pentru casele mari (300-400 de metri patrati), impozitul anual poate ajunge, in conditiile actuale, pina la zece milioane de lei. Cind este vorba de ceva important, noi trimitem documentatia Comisiei Nationale, chiar daca in ultimii ani au fost avizate doar doua asemenea cereri“, a precizat Marcel Berendei, consilier pentru patrimoniu imobil in cadrul DJCCPCN Dolj.

Comisia monumentelor istorice din Oltenia, care se va reuni miine la Craiova, va lua in discutie stadiul reparatiilor la cladirile declarate deja monumente istorice. Tot atunci se va propune includerea a noi obiective pe lista monumentelor. In Dolj este vorba despre cladirea Liceului agricol din Malu Mare, sediul unei banci din Calafat, precum si o biserica din lemn situata in localitatea Bistret.

In Dolj exista 490 de cladiri monument, 51 de asezari arheologice, cinci cladiri memoriale si multe alte monumente de arta plastica. Numai doua dintre ele (Biserica Manastirii din Sadova – datind din perioada lui Matei Basarab -, si un conac din Cotofeni) beneficiaza de fonduri din partea Ministerului Culturii, pentru restaurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS