32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntroducerea IAS determina aparitia unui nou regim de deductibilitate a provizioanelor

Introducerea IAS determina aparitia unui nou regim de deductibilitate a provizioanelor

Societatile comerciale din Romania, cu exceptia bancilor, vor aplica un nou regulament privind deductibilitatea fiscala a provizioanelor – sume constituite pentru acoperirea unor venituri incerte sau cheltuieli care devin scadente -, armonizat cu noile reglementari contabile introduse de standardele internationale de contabilitate (IAS).

In Romania, IAS au fost adoptate, cu unele modificari, prin Ordinul ministrului finantelor publice 94/2001, iar societatile urmeaza sa treaca, gradual, in functie de marimea lor, la aplicarea standardelor internationale adoptate. Astfel, incepind cu sfirsitul anului trecut, au adoptat IAS societatile care indeplinesc cel putin doua din urmatoarele criterii si anume: cifra de afaceri de peste noua milioane de euro, active de peste 4,5 milioane de euro si un numar mediu de 250 de salariati.

Regulamentul a fost adoptat prin hotarire de guvern si vine in completarea altor acte normative cu privire la acest domeniu. Principala noutate a noului regim de deductibilitate este tratarea provizioanelor pentru pierderi din diferente de curs valutar. Astfel, societatile nu vor mai putea deduce din impozitul pe profit astfel de provizioane, intrucit eventualele pierderi vor fi deductibile fiscal la data inregistrarii lor si nu la sfirsitul anului, cum prevedeau actele normative anterioare.

Provizioanele deductibile sint pentru clientii neincasati, in cazul declararii falimentului acestora si pentru garantii de buna executie, acordate pentru remedieri in perioada de garantie sau pentru contractele externe, in cazul exporturilor complexe.

Astfel, provizioanele pentru clientii neincasati sint deductibile in limita creantelor neacoperite. Sumele aferente provizioanelor pentru remedieri acordate in perioada de garantie se constituie trimestrial numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului respectiv, la nivelul cotelor prevazute in contractele incheiate.

Aceste provizioane nu pot depasi cota medie realizata in exercitiul financiar precedent, prevedere care, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, urmareste limitarea posibilitatilor de evaziune fiscala. Cota medie se va calcula ca raport intre cheltuielile efectuate cu remedierile in perioada de garantie si veniturile din vinzari.

In cazul intreprinderilor nou-infiintate, se vor lua in considerare cotele prevazute in contractele de livrare, iar pentru lucrarile de constructii, se va prelua integral la venituri valoarea lucrarilor executate si confirmate de beneficiari.

In ceea ce priveste provizioanele pentru garantii de buna executie aferente exporturilor complexe, acestea sint deductibile in limita cotei parti de participare la realizarea lucrarilor.

In cazul bancilor, organizatiilor cooperatiste de credit si al fondurilor de garantare, regimul deductibilitatii fiscale este stabilit de Banca Nationala a Romaniei.

Noul regulament de provizionare a creditelor, prevazut initial sa intre in vigoare la 1 iulie, ar putea fi aplicat de la inceputul anului viitor.

Principala modificare adusa de Regulamentul 3/2002 o reprezinta introducerea performantei financiare a debitorului in rindul criteriilor de clasificare a riscului de credit, pe linga serviciul datoriei si garantii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS