11.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDiscutii intre reprezentanti ai televiziunilor si membrii CNA pe tema noilor decizii de reglementare

Discutii intre reprezentanti ai televiziunilor si membrii CNA pe tema noilor decizii de reglementare

Reprezentanti ai departamentelor de stiri din principalele televiziuni si-au exprimat ieri, in cadrul unei intilniri cu membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA), neincrederea in ultimele decizii ale consiliului, cele privind protectia minorilor si dreptul la propria imagine in cadrul programelor TV, considerindu-le „usor de interpretat“ si pasibile de a duce la abuzuri.

Reprezentantii televiziunilor au recunoscut ca astfel de decizii sint necesare, dar contesta „ambiguitatea“ lor, si de aici posibilitatea, atunci cind CNA va fi format din alti membri, ca radiodifuzorii sa fie supusi presiunilor. Serban Madgearu, presedintele CNA, a precizat ca atit noua Lege a Audiovizualului, cit si Deciziile ce au urmat sint in spiritul normelor Uniunii Europene in ceea ce priveste reglementarea din audiovizual. Rasvan Popescu, membru al CNA, a spus ca „asa-zisele neclaritati“ pot fi datorate faptului ca deciziile au fost inspirate din legislatia britanica din domeniu, care este mult mai permisiva, incercind sa-i protejeze pe cei carora se adreseaza”. „Televiziunile pot profita de pe urma acestor exceptii, mai mult decit o poate face CNA“, a declarat Popescu. Cu toate ca unii reprezentanti ai televiziunilor s-au declarat in dezacord si in ceea ce priveste fondul deciziilor CNA, acestia nu au putut da exemple concrete de articole sau prevederi care ar ingradi in mod nejustificat exprimarea jurnalistica. Restrictiile impuse in difuzarea anumitor imagini s]nt justificate de membrii CNA prin sintagma „interesul publicului nu se suprapune intotdeauna interesul public“. Astfel, imagini cu persoane decedate sau aflate in situatia de a nu se putea expune filmarii, imaginile cu minori in ipostaze nepotrivite virstei sau cele cu proprietati private filmate din interior fara acordul proprietarului nu vor mai putea fi difuzate decit daca exista un interes public justificat. Si acest termen a stirnit reactii, considerindu-se ca, practic, CNA va stabili ce constituie interes public si ce nu. Membrii CNA le-au amintit reprezentantilor televiziunilor ca, in cazul in care nu vor fi de acord cu o sanctiune data de Consiliu (amenzi, injumatatirea sau suspendarea licentei), se pot adresa justitiei.

“Exista trei niveluri deasupra noastra”, a amintit Ralu Filip. Dupa ce in luna iulie Legea Audiovizualului a fost publicata in Monitorul Oficial CNA a adoptat mai multe decizii ce fac parte din legislatia secundara din domeniu. La 8 august au fost date deciziile privind protectia minorilor in cadrul serviciilor de programe si cea privind cedarea licentelor de emisie pentru comunicatie audiovizuala pe cale radioelectrica, iar la 13 august, decizia privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS