24 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLocuri istorice uitate de lume

Locuri istorice uitate de lume

• Intr-o singura comuna se afla ruinele a patru biserici medievale • Batrinii satului spun ca ar exista un tunel lung de zece kilometri, care leaga Cetatea Alba de manastirea din Sadova • Citiva oameni au gasit o carte de aur

La 40 de kilometri de Craiova, in comuna Dobresti, este un loc mai putin cunoscut de lume, plin de istorie si incarcat de semnificatie religioasa. Patru biserici, cea mai veche datind din 1501, ofera zonei un itinerariu interesant, dar care nu mai este parcurs nici de pasionatii de arheologie. Aceste monumente impresionante au contribuit la pastrarea autonomiei Tarilor Romane, iar acum sint lasate in paragina.

Un tunel de zece kilometri leaga satul Caciulatesti de Sadova

Cetatea Alba a fost construita de locuitorii din Caciulatesti si Toceni, in 1501. Ea avea rol de aparare, iar in curte se afla un lacas de cult care purta Hramul Sfintului Dimitrie. In 1709, peretii ei au fost darimati, dar ruinarea cetatii a inceput in 1821, cind turcii au „necinstit-o si stricat-o“, dupa cum scrie intr-un document gasit in aceste locuri. Batrinii satului zic ca intre Cetatea Alba si Manastirea Sadova ar exista un tunel lung de zece kilometri, prin care se circula atunci cind se apropia pericolul.

Schitul Zdralea a fost construit in secolul al XVII-lea, in padurea din Lunca Jiului, dar in prezent se mai gaseste numai fundatia.

Biserica din curtea cimitirului din Caciulatesti a fost construita in jurul anului 1700, dar a fost pingarita de turci in 1821. Satenii au construit, pe acelasi loc, o alta biserica folosita ca loc de rugaciune si inchinaciune pentru credinciosii din Caciulatesti. Batrinii satului spun ca, in urma cu citiva ani, „au venit de la Bucuresti niste oameni cu masini, aparate, au sapat intr-un singur loc, au scos de acolo o carte de aur si au plecat cu ea in Capitala.“

Pentru toate aceste edificii istorice s-au facut mai multe adrese la Secretariatul Ministerului Culturii, pentru ca ele sa fie declarate monumente istorice, dar nu s-a primit nici un raspuns.

Un alt edificiu istoric, singurul declarat monument istoric in aceasta zona, este Biserica Sfintul Dimitrie, datind din 1854. Ea a fost terminata si sfintita de Ieromonahul Pahomie Robul, iar biserica se mai pastreaza si astazi. Credinciosii au mers la acest lacas pina anul trecut, cind s-a dat in folosinta unul nou.

Primarul comunei Dobresti, Aurel Croitoru, spune ca va pietrui drumul pina la aceasta biserica, pentru ca accesul sa fie mai usor.

Baptistii si-au facut biserica, ortodocsii nu

Desi aceste locuri au o semnificatie istorica deosebita, lipsa banilor le-a determinat pe citeva familii din Caiulatesti sa-si schimbe religia si sa treaca de la ortodoxism la baptism. Ciprian Ionel Sanda, parohul din Dobresti, spune:

„Bineinteles ca eu nu am fost de acord cu ei si am incercat sa-i readuc pe calea cea buna. Au fost mai multi, dar acum au ramas numai 15 familii si ne impacam bine. Primeau din strainatate imbracaminte si medicamente. Casa de rugaciune au din 1996.“

In timp ce baptistii au avut bani pentru a-si construi un lacas de cult in citeva luni, parohul din Dobresti incearca din 1998 sa mai construiasca doua biserici, din donatii. Pentru aceasta a deschis si un cont la Banca Romana de Dezvoltare Craiova, iar numarul acestuia este 251100996063936. Una dintre aceste biserici este pentru locuitorii din Toceni, care nu au avut un lacas de cult, iar cealalta este pentru cei din Caciulatesti. Toate acestea se fac prin bunavointa oamenilor, iar la construirea celor doua case de rugaciune pot participa toti cei care au posibilitati financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS