Locuitorii de pe strada Pitesti din Slatina traiesc, de aproape o jumatate de an, un adevarat cosmar. Masini de tonaj mare circula permanent in zona pentru a descarca conducte de dimensiuni mari, pietris si alte materiale de constructie. De asemenea, tractoare si utilaje pentru spart asfaltul au adus oamenii in pragul nebuniei. Casele de aici, construite prin anii ’70, au inceput sa se clatine serios in ultima vreme, iar peretii deja „rasufla“ prin citeva crapaturi de toata frumusetea. De voie-de nevoie, proprietarii caselor din zona a trebuit sa se obisnuiasca cu santierul incropit ad-hoc. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre restul cetatenilor. Imaginea pe care o ofera strada unui trecator strain este cel putin dezolanta: veritabile cratere ies la iveala fie din centrul strazii, fie din margine, ducindu-te cu gindul mai degraba la urmarile exploziei unui obuz decit la o banala lucrare de canalizare (ceea ce vrea sa reprezinte de fapt acest loc). Pentru a strabate strada de la un capat la celalalt iti trebuie mult curaj, altfel ai toate sansele sa-ti rupi gitul alunecind pe o piatra sau chiar cazind intr-unul din „transee“. In urma ploilor din ultimele zile, citeva lopeti de pamint aruncate in mijlocul strazii au transformat portiunea intr-o masa de noroi, de unde cu greu poti razbate.
Cind nu-s bani, e liniste, cind sint bani…
Primaria Slatina a incercat de mai multi ani sa repare o data pentru totdeauna aceasta strada (obiectivul a fost chiar punct de baza in campania electorala a actualului primar). Scopul final nu consta doar in asfaltarea strazii, ci, mai ales, in schimbarea vechii structuri de conducte de aductiune a apei, care inregistra pierderi uriase pe retea. Nu a reusit insa din cauza lipsei banilor necesari unei astfel de investitii si care nu erau putini. Ca o minune, primaria a reusit anul trecut sa rezolve problema – pe hirtie – prin obtinerea unui credit rambursabil 1,1 milioane de euro. Pentru ca abia in acest an a intrat in posesia fondurilor, lucrarile au demarat in tromba. Locuitorilor strazii li s-a spus atunci ca in citeva luni se va termina totul si vor avea din nou apa si liniste. Numai ca, asa cum a ajuns sa-i stea „bine“ romanului, lucrarile s-au intins si chiar au depasit planul initial de incadrare in schema. In vreme ce constructorii pun intirzierea pe seama vremii nefavorabile si a faptului ca au fost repartizati intr-un numar prea mic pentru o lucrare atit de mare, cetatenii afirma ca lucratorii, prin modul in care isi desfasoara munca, nu fac altceva decit sa confirme proverbul „lenea e cucoana mare“.
„Din trei-patru, citi vezi ca sint in jurul unei gropi, doar unul sau doi lucreaza, restul stau pe marginea santului“, a spus un locuitor al strazii despre „silinta“ muncitorilor.
„Asa ne gaseste iarna, fara apa si fara toate cele!…“
Viceprimarul Slatinei, Marin Postolache, a spus ca in prezent nu se poate garanta suta la suta ca lucrarile vor fi definitivate pina la sfirsitul anului. „Vremea nu a fost chiar favorabila desfasurarii propice a lucrarilor si, din acest motiv, acestea s-au cam intirziat. In orice caz, s-au luat masuri si oamenii muncesc uneori chiar pina la orele 19.00-20.00. Avem un grafic al lucrarilor care trebuie respectat. Deja s-a reusit reabilitarea racordurilor la apa si gaze. Sper sa terminam pina incepe vremea rea“, a precizat vicele slatinean. Acesta a mai spus ca se intentioneaza ca strada Pitesti sa devina un model in Slatina, avind in vedere ca aceasta se afla in apropierea unui parc foarte indragit de slatineni, dar nevizitat de mai multi ani din cauza mizeriei de nedescris de acolo.
Ion Costache este insa pesimist. Locuieste de peste 20 de ani pe aceasta strada si, de cind primaria a inceput lucrarile aici, nu mai are somn. Si nici liniste. El a spus: „Peretii casei au inceput sa se crape, iar tencuiala mi-a cazut. Toate bubuiturile pe care le fac utilajele astea care lucreaza p-aci mi-au transformat casa aproape in ruina. Daca la noapte ar fi un cutremur, vecinii m-ar scoate miine de sub darimaturi…“.