15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDecit platforme cu munti de gunoaie, mai bine... europubele cu delusoare de deseuri menajere

Decit platforme cu munti de gunoaie, mai bine… europubele cu delusoare de deseuri menajere

Ca sa stirpeasca o data pentru totdeauna gunoaiele care murdaresc fata orasului si obrazul autoritatilor locale, edilii Craiovei s-au gindit sa reorganizeze platformele de colectare si depozitare a gunoiului menajer. Anul acesta si-au pus in gind sa inlocuiasca aceste platforme, pe cit de mari, pe atit de coplesite de resturile menajere a zeci de blocuri din vecinatate, cu spatii mici, dotate cu europubele, amenajate doar pentru uzul locatarilor din citeva blocuri. Numai ca, dincolo de problemele tehnice legate de noile amenajari, oamenii se opun cu inversunare schimbarii, temindu-se ca, in loc de bine cunoscutele platforme mari, dezordonate, urit mirositoare si insalubre, vor avea parte de noi platforme mai mici, dar mai multe, si la fel de dezordonate, de urit mirositoare si de insalubre! Chestiune de obisnuinta!

Neincrederea craiovenilor in promptitudinea si seriozitatea celor care vor asigura curatenia in oras nu-si gaseste termen de comparatie decit in neincrederea pe care, la rindul lor, o manifesta autoritatile in spiritul civic al oamenilor. „Problema nu e ca se fac aceste platforme si vor fi mai multe. Ele trebuie insa intretinute, iar cetatenii sa aiba grija de ele. Ele pot fi imprejmuite si protejate de cetateni, pentru ca pe linga ele sa nu mai umble nici ciini, nici cautatori prin gunoaie. In plus de asta, oamenii trebuie sa inteleaga si sa nu mai depoziteze gunoiul la intimplare, sa nu mai distruga containerele sau europubelele. E chestiune de educatie si putini inteleg ca e necesar sa degrevam zonele in care nu exista decit o platforma sau doua la citeva zeci de blocuri“, a spus Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei.

Pina sa fie de voie, curatenia se face de nevoie!

Reimpartirea si redimensionarea zonelor de depozitare a gunoiului in oras a inceput deja; de doua zile, autoritatile locale au inceput sa poarte discutii cu reprezentantii asociatiilor de locatari. Au inceput cu… in-ceputul: in cartierul Lapus, s-a dispus infiintarea a inca trei miniplatforme de gunoi, la amenajarea carora vor contribui cu fonduri asociatiile de locatari si de proprietari, iar cu forte proprii – Serviciul de Salubritate. Din cartier in cartier, edilii vor incerca sa ii convinga pe cetateni ca o schimbare de mentalitate si un spirit mai gospodaresc ar face din Craiova un oras mai curat si mai frumos. Si cum nu e asa simplu sa schimbi obisnuinta unora de a arunca gunoaiele la intimplare, autoritatile locale vor incepe o serie de controale, amenzile aplicate avind rolul de a taia cheful celor care nu nimeresc cosul de gunoi. Iar ca sa aiba mai multa autoritate, edilii vor fi insotiti si de reprezentanti ai altor institutii, de la politie la Inspectoratul de Protectie a Mediului, care isi vor pune la bataie atit experienta, cit si… amenzile de milioane de lei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS