19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnui batrin din Slatina ii este frica sa mai doarma in propria casa

Unui batrin din Slatina ii este frica sa mai doarma in propria casa

Marin Zavoianu, de 69 de ani, din Slatina a fost contabil, iar acum traieste dintr-o pensie de doua milioane de lei. Ca si cum bolile batrinetii nu i-ar fi fost de ajuns, de vreun an incoace traieste cu frica-n sin ca, la un cutremur cit de slab sau chiar din senin, tavanul s-ar putea prabusi peste el. Batrinul locuieste pe strada Vlad Tepes, intr-o casa cu trei camere si doua anexe, insa toti peretii sint brazdati de crapaturi care se maresc pe zi ce trece.

Casuta lui Zavoianu a ajuns in aceasta stare pentru ca de vreo zece ani pe strada lui se tot lucreaza pentru introducerea conductelor de gaze naturale ce fac parte din planul de extindere a retelei orasului.

De asemenea, in capatul opus, gradina sa este marginita de un canal de scurgere a reziduurilor. Deoarece multi ani la rind acesta a fost infundat la fiecare ploaie torentiala, gradina ii este inundata, uneori apa ajungindu-i chiar pina in casa. Acum canalul este desfundat si amenajat, insa apa a inceput sa-i vina in casa din strada, pentru ca, in timp, prin acoperirea sapaturilor, curtea sa a ajuns sa aiba nivelul mai jos decit strada.

Din cauza numeroaselor inundatii, batrinul spune ca fundatia casei a inceput sa cedeze si astfel au aparut si crapaturile. In plus, o vreme, strada Tudor Vladimirescu a fost inchisa pentru lucrari, iar in acea perioada toate masinile, inclusiv cele de mare tonaj, treceau numai pe strada Vlad Tepes, in zona aflindu-se multe santiere si firme de constructii. Batrinul spune ca de fiecare data cind trece vreun camion pe strada parca trece uraganul, asa de puternic este zgomotul produs.

„Pe vremuri, inainte de ’89, era interzis accesul masinilor mari pe strada asta pentru ca a fost construita de asa natura. Dupa aceea insa nu

s-a mai tinut cont si cred ca si acest lucru a contribuit la aparitia crapaturilor, camera dinspre strada fiind cea mai afectata. Acolo n-am mai dormit de peste un an pentru ca mi-e frica. Tot tavanul si peretii sint plini de crapaturi si ma astept de la o zi la alta sa se prabuseasca“, povesteste Marin Zavoianu.

Casa e de vina

Batrinul zice ca nu este singurul de pe strada Vlad Tepes in aceasta situatie si nu stie daca vecinii s-au plins vreodata la primarie pentru situatia creata, dar el a facut-o de multe ori pina acum pentru ca nu are bani de reparatii :

„Am trimis doua memorii la care nu am primit nici un raspuns, am fost de nu stiu cite ori in audienta la primar si mi-a promis la un moment dat ca ma ajuta. A trimis o comisie acasa, dar membrii acesteia nu erau specialisti si si-au dat cu parerea ca e de vina fundatia pentru ca nu a fost construita cum trebuie, iar casa e prea veche. Casa e construita intr-adevar prin anii ’37-’38, dar a trecut de atitea cutremure fara sa pateasca nimic si abia de anul trecut au inceput sa apara crapaturi. Eu consider ca este calamitata natural si primaria ar trebui sa ma ajute sa o consolidez pentru ca eu nu am bani. Nu cer decit un ajutor mic, in bani, materiale de constructii sau mina de lucru, atit cit sa consolidez temelia si sa astup gaurile.“

Pe la jumatatea lunii iulie, batrinul a primit in sfirsit un raspuns in scris acasa, ca urmare a numeroaselor demersuri facute. In hirtia cu pricina se specifica insa ca aceasta problema nu este de competenta primariei si ca motivele invocate nu au sustinere tehnica deoarece sapaturile pentru introducerea conductelor pentru gaze au adincimea de 60 cm si nu pot afecta fundatia locuintei, iar majoritatea fisurilor se afla pe peretii mediani, ceea ce arata ca fundatia acestor ziduri nu a fost facuta corespunzator.

Pentru a se lamuri de ce reprezentantii primariei au ajuns la aceasta concluzie, batrinul a mers in audienta la viceprimarul Slatinei, Marin Postolache, care i-a spus ca nu sint fonduri pentru asa ceva si ca daca doreste, nu are decit sa actioneze in instanta primaria. Marin Zavoianu spune ca, in aceasta situatie, nu are decit sa astepte sa se prabuseasca tavanul peste el, deoarece nu are bani sa-si consolideze casa sau sa dea in judecata primaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS