16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracie lucie „la Vacarie“

Saracie lucie „la Vacarie“

In Secui, in zona careia localnicii ii spun „la Vacarie“, s-a stabilit comunitatea de romi a satului. In trei dintre asezamintele acestora, deoarece cu greu pot fi numite case, in doar sase camere, locuiesc peste 35 de oameni, dintre care 29 de copii cu virste intre unu si 18 ani.

Copiii Constantinei Brinzan, ai lui Gheorghe Brinzan si ai Elenei Sperius se trezesc in fiecare dimineata cu gindul la mincare. Fie ca muncesti sau nu, de mincat trebuie sa maninci. Ce si de unde sint cele mai mari griji ale femeilor care se ingrijesc de casa si copii in lipsa barbatilor plecati la lucru cu ziua in sat sau la oras. Cit a fost de lucru prin apropiere, s-au mai dus si femeile cu ziua, lasindu-i pe cei mici in grija fratilor mai mari. Pentru o galeata de faina ii ajutau pe satenii legumicultori la gradinarit. Galeata de faina care nu e suficienta pentru piinea zilnica a unei familii atit de numeroase.

„O rosie, o mina de fasole, ni le mai dau oamenii la care muncim, dar faina nu mai au nici ei. Dam, la Craiova, 240.000 de lei pe sacul de faina si nu ne ajunge o saptamina“, spune Constantina. „Acum tin baietii mari in batatura, ca nu mai au unde munci. Nici la Craiova n-au mai gasit de lucru, ca ei ar munci“.

Venitul minim garantat – sursa de venit sigura, pina acum

Bineinteles ca aceste familii si-au depus la primarie dosare pentru acordarea venitului minim garantat. Pe care il si primesc, de altfel. Numai ca banii proveniti din aceasta sursa, adunati cu cei din alocatiile copiilor, nu sint suficienti. Cu 700.000 de lei pe luna, sa hranesti o familie compusa din patru, cinci persoane e… „culmea gospodariei“!

„De legea mea nu ma lepad niciodata“, declara unul dintre barbatii intorsi de la munca. „Mai sint tigani in Secui, dar nu sintem uniti. Cui sa cerem ajutorul? La Craiova, daca mergem, nu ne baga nimeni in seama, ca au uitat de noi. Ne-am duce la Tatian sau la Fulguta, ca noi ne-am declarat tigani la recensamint, nu ca altii! Dar daca nu sintem uniti…nu se uita nimeni la noi…“

Vara sau iarna, in camarutele din paianta se adapostesc laolalta oameni si ciini, claie peste gramada; n-au geamuri la ferestre, uneori nici usi sau un pat mai zdravan, dar au numar nou la casa ridicata din pamint. Doar stau pe strada Mihai Viteazul!

Acum se tem de ziua in care autoritatea locala nu va mai avea fonduri pentru plata venitului minim garantat. Si aceasta zi nu pare prea departe. Cu platile s-a ajuns abia la nivelul lunii aprilie si banii sint deja pe sfirsite. Dar viata tiganilor din Vacarie merge inainte, cu bune, cu rele.

In curind se va mai naste un copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS