14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi un sac, miine o... rectificare, ca sa „creasca“ podul... mare

Azi un sac, miine o… rectificare, ca sa „creasca“ podul… mare

Podul peste Valea Leului, piriul care desparte satul Secui in doua, le da batai de cap oamenilor la fiecare ploaie. Ridicat in urma cu peste 25 de ani, pe niste tuburi de ciment si trunchi de copaci, el trebuia reconstruit inca din perioada legislaturii trecute.

Bani insa n-au fost! In urma cu sase ani, vazind ca podul se degradeaza de la o zi la alta, autoritatile locale au facut cheta prin sat, sa mai puna un ban suplimentar peste o simbolica rectificare de buget, doar – doar vor stringe cele 2,3 miliarde de lei necesare pentru ridicarea unui nou pod. Ca doar asa prevedea proiectul, intocmit in 1998! Si cum pe tescuieni nu i-au dat niciodata banii afara din casa, edilii s-au gindit sa le ceara contravaloarea unui sac de ciment de fiecare data cind elibereaza vreun certificat de producator. S-au strins, de atunci, vreo 80 de milioane de lei, „adapostiti“ intr-un fond cu destinatie speciala, la trezorerie.

Oamenii insa si-au cam pierdut rabdarea si au inceput sa susoteasca pe la colt de ulicioara ca, decit asa treaba, mai bine… lipsa! „Domnule, si daca puneau sac peste sac, si tot terminau podu’ ala pina acum!“, spunea un om econom si cu solutii. Numai ca podul nu se face batind din palme si punind „sac peste sac“, iar proiectul trebuie respectat, ca de-aia e proiect.

Ce te faci cu preturile insa, ca, daca acum doi ani podul ar fi costat doua miliarde de lei, acum, dupa estimarile pesimiste ale edililor, s-o mai fi indexat pina la trei-patru miliarde. Iar cu un sac de ciment (adica vreo 130.000 de lei, la preturile anului 2002) pe an de la fiecare din cele aproape 1.400 de familii care traiesc in Teasc, pina se string banii necesari… se introduce transportul cu metroul in comuna! Noroc cu PHARE, cu RICOP sau vreun alt darnic fond european care mai are bani de dat si in care si-au pus sperantele autoritatile locale din Teasc. Numai ca nici fondurile nerambursabile nu se obtin cu una-cu doua, ci cu multa insistenta si un dram de noroc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS