13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeni, vidi... pleci, ca mai mult nu te lasa portofelul!

Veni, vidi… pleci, ca mai mult nu te lasa portofelul!

Daca e luni, e timpul pentru cumparaturi, efectul frigiderului plin asupra psihicului fiecaruia si a starii de confort fiind hotaritor. Gospodinele isi iau sacosele, isi numara banii din portofel si pornesc spre piata. Lume pestrita, tarabe colorate vesel de muntii de legume, fructe si zarzavat, precupete vesele care isi lauda zgomotos marfa, clienti care se tirguiesc cu incapatinare pentru un pret mai bun. Fiecare banut cistigat la „negocieri“ conteaza, cu atit mai mult cu cit cele mai prevazatoare dintre cumparatoare isi fac deja tirguielile pentru conserve. Ca doar se stie ca mai tirziu, cind e vara pe sfirsite si toti se inghesuie sa puna ceaunul pe foc pentru a umple camara, preturile cresc ametitor. Si, mai mari decit sint acum, pot fi considerate chiar atentat la buzunarul gospodinelor!

E timpul bulionului!… Asta daca ti-ai pus rosii in gradina, la tara, sau daca ai buzunarul doldora, pentru ca, altfel, preturile din piata te condamna la o ciorba spelba, fara pic de pasta de tomate! Kilogramul variaza de la sapte mii de lei, cele mai pricajite, mai sparte sau mai necoapte, pina la 10.000 de lei, cele mai carnoase si mai lustruite de sortul precupetelor, sa ia ochiul gospodinei. Si daca rosii „nu e“, e clar ca nici zacusca nu e! Singura sansa de a avea in acest an citeva borcane cu zacusca pe rafturile camarilor este ca, pina apar pe piata ardeii capia, sa mai scada pretul la rosii si vinete. Ca am uitat sa va spunem ca si la capitolul vinete preturile sint la fel de saltarete. La sapte-opt mii de lei kilogramul, te multumesti cu o salata de week-end, fara maioneza, dat fiind ca pentru oua nu prea iti ramin bani.

La leguma sfrijita, satisfactia pretului redus!

Daca destinatia legumelor este masa de prinz, cumparatorul isi permite sa dea o mie de lei in plus, dar daca isi umple sacosele pentru conserve, fiecare prefera sa cumpere la un pret mai mic, chiar daca marfa este mai storcita sau mai verde. In primul caz, fierte si cu multe verdeturi aromate, nu se mai cunoaste nici la vedere, nici la gustare; in al doilea caz, citeva zile de expunere la soare, in balcon, pot repara orice neajuns de „culoare“.

Pretul la cartofi variaza, in functie de marime, grosimea cojii, gradul de lustruire, modul de expunere pe taraba etc., de la sase mii de lei, pina la opt mii de lei. Merele, desi cele autohtone au inceput sa le inlocuiasca pe cele de import, pot fi considerate deja delicatese. La 15.000 de lei kilogramul, omul de rind nu isi permite mai mult de citeva fructe, pentru degustat si omorit pofta. Tot la capitolul delicatese intra si piersicile. Mari, rosii, zemoase si imbietoare, piersicile nu se lasa bagate in plasa fara impresionanta contributie la buzunarul si prosperitatea comerciantului de…40.000 de lei. A spus cineva dulceata sau peltea?! Inseamna ca nu a numarat bine zerourile din coada pretului.

Insirate pe o lista si insumate, preturile alimentelor strict necesare pentru o masa hranitoare si suficient de „subtire“ ca sa nu cada greu la stomac sint tocmai bune pentru…o indigestie pe cinste, plus o criza de nervi. Bine ca e vara, iar curele de slabire sint in mare voga!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS