22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFormele rezistente HIV sint in crestere

Formele rezistente HIV sint in crestere

Procentul persoanelor infectate cu HIV rezistent la cel putin un medicament cunoscut este in crestere, afirma un studiu national, condus pe un esantion de 377 de subiecti, in Statele Unite. Datorita acestui fapt, pentru aplicarea unui tratament cit mai eficient, pacientii infectati cu HIV rezistent trebuie tratati cu o combinatie adecvata de medicamente.

Potrivit acestui studiu, procentul celor infectati cu HIV rezistent la cel putin un medicament a crescut, de la 3,4% (perioada 1995-1998), la 12,4% (1999-2000).

Procentajul cazurilor de HIV rezistent inca inainte de inceperea unui tratament a crescut de la 1,1% la 6,2%, iar cel al cazurilor de HIV rezistent prin mutatie in timpul tratamentului a crescut de la 8% la aproape 23%.

Prezenta unui HIV rezistent face mult mai dificila tratarea si controlarea virusului. Aducerea la un nivel nedetectabil dureaza ceva mai mult la pacientii cu virus rezistent decit la ceilalti, iar o reizbucnire inseamna de obicei o forma de rezistenta mult mai viguroasa. Se impune, conform Dr. Susan J. Little, de la Universitatea California din San Diego, care a condus studiul, administrarea unui tratament corect de la inceput, ceea ce inseamna detectarea timpurie a formelor de HIV rezistent si administrarea unor medicamente combinate, ceea ce pina acum a reusit sa salveze nenumarate vieti.

„Studiul este motiv de ingrijorare, dar nu de panica“, afirma Dr. Martin S. Hirsch, de la Massachusetts General Hospital din Boston. Desi este de acord cu necesitatea unei testari pentru HIV rezistent inaintea inceperii tratamentului, acesta a subliniat totusi ca rata mutatiei HIV in forme rezistente la numeroase medicamente ramine inca scazuta, de doar cca 6%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS