24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadru legislativ nou pentru persoanele cu handicap

Cadru legislativ nou pentru persoanele cu handicap

Inspectoratul Judetean pentru Persoane cu Handicap Dolj a demarat aplicarea Legii nr.519/2002 pentru aprobarea OUG nr.102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap.

Reglementarile mai importante ale acestei legi sint modificarile aduse cadrului legislativ referitoare la drepturile banesti, asistentii personali, gratuitatea transportului si fondul special de 2% platit de agentii economici. Prin aceasta lege, gradele de handicap I si II au fost inlocuite cu termenii de handicap grav, respectiv accentuat.

Drepturile banesti ale adultilor cu handicap grav si accentuat, care nu au alte venituri cu exceptia pensiei de urmas, se modifica. Persoanele respective vor beneficia de o indemnizatie lunara de 50% din salariul minim brut pe tara, pe toata perioada handicapului. Pina in prezent, pensia acordata a fost de 670.000 de lei.

Cei care au venituri pina la acest cuantum primesc diferenta pina la nivelul indemnizatiei lunare. De la 1 iulie s-au majorat si alocatiile copiilor cu handicap, care reprezinta dublul unei alocatii de stat, respectiv 360.00 lei. Adina Marin, contabila-sefa la Inspectoratul Judetean, a spus ca plata alocatiilor pentru persoane cu handicap corespunzatoare lunii iulie a inceput de pe 9 august.

Persoanele cu handicap care au avut dreptul la asistent personal au acum posibilitatea de a alege intre un astfel de asistent si o indemnizatie echivalenta cu salariul net al unui asistent social debutant din unitatea bugetara, adica salariul minim net pe tara. Gratuitatea transportului urban cu mijloace de transport in comun se acorda pe baza unei anchete sociale realizate de asistentii sociali din cadrul compartimentului specializat al primariei pe a carei raza teritoriala domiciliaza.

Locuri de munca pentru persoanele cu handicap

Legea nr.519/2002, prin articolul 42, impune persoanelor juridice care au cel putin 100 de angajati obligatia de a angaja cu contract individual de munca persoane cu handicap in proportie de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Agentii economici care nu incadreza in munca persoane cu handicap in acest procent au obligatia de a plati lunar catre bugetul de stat o suma egala cu salariul minim brut pe tara, inmultit cu numarul locurilor de munca echivalent al proportiei de 4% stabilita de lege. Acest fond care se formeaza se incaseaza de catre Administratia Financiara. Exceptie de la aceasta norma fac persoanele juridice care dovedesc ca au solicitat trimestrial la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca repartizarea persoanelor cu handicap.

2003-Anul european al persoanei cu handicap

Una dintre actiunile cuprinse in programul „2003- Anul european al persoanei cu handicap“ este concursul pentru macheta „intreg postal“, organizat din 22 iulie de catre Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap (SSPH). Tematica acestui concurs o reprezinta desene care sa promoveze o imagine pozitiva a persoanei cu handicap, desene ce trebuie trimise pe adresa: SSPH- Calea Victoriei, 194, sector 1, Bucuresti, pina la 28 august, in plicuri de format A4, cu mentiunea expresa „pentru concurs“. Selectia cistigatorului premiului de trei milioane de lei va avea loc pe 10 septembrie si va fi efectuata de o comisie a SSPH.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS