11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Flash

Ati vrut ploaie, mincati coceni!

La capitolul agricultura, comuna Malu Mare se zbate sa obtina aceleasi rezultate ca pe tot cuprinsul tarii: zero. Bineinteles ca urgisita vreme a dus la saracia lucie ce domneste la sat. Intii a fost iarna aspra, cu geruri crunte, apoi seceta, iar in final ploile si furtunile. Ce s-a ales de productia agricola? Praful si pulberea, nici mai mult, nici mai putin. Viceprimarul Gheorghe Stanescu ofera si cifrele edificatoare. „Din 2.100 ha semanate cu griu, nu cred ca s-au recoltat zece tone la nivel comunal. Daca inainte productia la porumb era de 3-4.000 kg/ha, acum abia ajunge la 400. Jumatate din vita-de-vie e compromisa, iar floarea-soarelui, toata. Fructele sint calamitate in proportie de 80%. Legumele au supravietuit numai prin grija oamenilor care au carat apa cu galeti si butoaie. Cu hrana de iarna stam cel mai bine. Avem coceni si ploaia din ultimele saptamini a ajutat lucerna sa creasca“.

Gospodarii inundate

Inundatiile cauzate de caderile masive de precipitatii au distrus in ultima luna peste 40 de gospodarii in comuna Malu Mare si satele invecinate. Au fost inundate beciuri si gradini. Cei care au dat primul si singurul ajutor au fost, bineinteles, taranii. „Nu s-au inregistrat pagube“, spune viceprimarul, referindu-se, probabil, la faptul ca nu s-a prabusit nici o casa si recolta la nivel comunal nu a fost afectata. Prin urmare, oamenii nu au avut motive sa primeasca vreun sprijin material. Asteapta tornada.

Povestea celularului de la Ghindeni

A fost odata ca niciodata, in Malu Mare, „o sirma albicioasa, scumpa, care sclipea“, lunga de 1.700 m. Era firul de telefon care lega comuna de satul Ghindeni. Intr-una din zile, a disparut. Si l-au cautat, si l-au cautat politisti si oameni de bine. A fost de negasit. Cum fara telefon e cam greu sa traiesti in ziua de azi, au pus altul. Tot albicios, tot sclipicios. A disparut si acesta. In cautarea lui a plecat din nou tot personalul postului de politie. Minune: cablul zacea incolacit si parasit pe maidan. S-au organizat in cele mai mici amanunte paza si protectia. Dupa vreo doua zile de somn si veghe sub cerul liber, politistii au renuntat sa mai prinda hotul. Au dus la loc sigur cablul pretios si niciodata nu s-a mai instalat altul intre comuna si sat. Acum, la Ghindeni, exista telefoane mobile, care toate sapte la un loc nu fac cit cablul stralucitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS