Profesorii care au obtinut la titularizare note sub cinci nu vor mai lucra in invatamint, a declarat marti ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, dupa finalizarea anchetei privind neregulile la examenul de bacalaureat si dupa ce au fost studiate rezultatele la concursul de titularizare pe post. Potrivit ministrului, locurile ramase libere prin excluderea din invatamint a respectivelor cadre didactice vor fi ocupate de profesorii titulari prin sistemul cumul sau plata cu ora. Astfel, veniturile cadrelor didactice vor creste. In acelasi timp, ministrul educatiei a solicitat sefilor inspectoratelor scolare judetene sa elimine cadrele didactice necalificate din invatamint, locurile acestora urmind sa fie ocupate tot de profesori cu experienta si in acelasi sistem de cumul sau plata cu ora.
In contradictie cu declaratiile recente ale ministrului Ecaterina Andronescu, la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj nu a ajuns nici un ordin care sa interzica accesul catre posturile de suplinitori din invatamintul preuniveritar al dascalilor care au luat note mai mici de 5 la titularizare. Intr-o atare situatie, nimic nu-i impiedica pe profesorii slab pregatiti sa ajunga la catedra. „Asteptam ca, pina pe 28 august, cind incepe repartizarea suplinitorilor calificati, Ministerul Educatiei si Cercetarii sa ne comunice in scris eventualele modificari ale metodologiei privind incadrarea sau nu pe posturi a cadrelor didactice care au obtinut sub 5 la concursul de titularizare. Pina acum insa nu ne-a fost adusa la cunostinta o asemenea interdictie“, a precizat prof. Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.
Analiza rezultatelor la examenul de bacalaureat a scos la iveala mai multe nereguli, printre care inceperea cu intirziere a unor probe ( in Covasna si Harghita, unde traducerile subiectelor au durat mai mult), frecvente incercari de mituire a profesorilor supraveghetori, corectori-fantoma, precum si acordarea la probele orale a unor note mult peste nivelul de cunostinte ale elevilor. Ministrul a apreciat ca „veriga“ cea mai slaba a bacalareatului si in general a examenelor ramine supravegherea. Din acest motiv, incepind cu anul scolar viitor, examenul de bacalaureat va fi modificat. Probele orale vor fi notate numai cu admis/respins, iar pentru cele scrise va fi introdus testul tip grila. Corectarea lucrarilor va fi facuta in prezenta candidatilor si a unui martor, de regula, un alt elev. Testul grila va elimina eventualele tentative de frauda precum copiatul, dictarea subiectelor de catre supraveghetori si va elimina, de asemenea, contestatiile. Ministrul Andronescu a solicitat universitatilor ca, incepind din anul viitor sa desemneze alte cadre didactice universitare in functiile de presedinti ai comisiilor de bacalureat pentru ca de mai multi ani aceste functii sint ocupate de aceleasi persoane. In urma neregulilor constate la examenul de bacalaureat, nici un profesor nu a fost dat afara din invatamint, sanctiunile primite fiind in unele cazuri de ordin financiar si eliminarea pentru o perioada determinata din comisiile de examen, a conchis ministrul.
Profesorii cu note sub cinci la titularizare nu vor mai lucra in invatamint
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei