12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTendinte in evolutia comertului mondial cu marfuri

Tendinte in evolutia comertului mondial cu marfuri

Analiza comertului mondial ca principal flux international evidentiaza faptul ca in anii postbelici aceasta s-a desfasurat sub actiunea unui complex de factori politici, economici si sociali, cum ar fi urmarile politice si economice ale celui de-al doilea razboi mondial, formarea sistemului socialist, prabusirea comunismului, revolutia tehnico-stiintifica mondiala, aparitia si dezvoltarea proceselor de integrare si cooperare economica la nivel regional, crizele economice mondiale etc.

Factorii amintiti au influentat in sensuri si intensitati diferite asupra volumului comertului diferitelor tari si zone geografice participante la circuitul economic mondial.

Documentele statistice evidentiaza faptul ca in ultimii ani comertul mondial prezinta o serie de caracteristici. Astfel:

a) indicele de crestere a exporturilor mondiale a devansat indicii inregistrati de alti indicatori macroeconomici, cum ar fi: PIB mondial, productia industriala si agricola mondiala. Ritmul de crestere anuala al comertului mondial de bunuri si servicii este de 9%, devansand ritmul anual de crestere al productiei mondiale de 3%.

b) in ultimii ani s-a inregistrat o crestere apreciabila si relativ rapida a schimburilor comerciale mondiale. Volumul valoric al exporturilor mondiale de marfuri a evoluat de la 61 miliarde $ in 1950 la 4.900 de miliarde in 1995 si aproximativ 6.000 de miliarde $ in 2001.

c) participarea statelor, grupelor de tari si zonelor geografice la aceasta crestere a comertului international a fost diferentiata, atat ca ritmuri, cat si ca ponderi. Date recente oferite de OMC arata ca intre anii 1995-2001 s-a inregistrat o accelerare a cresterii economice in America de Nord, Asia si America Latina, iar in Europa Centrala si Orientala, regiune marcata de o puternica recesiune si de tranzitia la economia de piata, s-a inregistrat si o crestere semnificativa a PIB, in ciuda dificultatilor majore cu care se confrunta regiunea.

Ca urmare a cresterii importante a schimburilor comerciale cu marfuri si servicii in anul 1995, valoarea totala a comertului transfrontalier a depasit pentru prima data 6 miliarde de dolari.

Incepand cu 1996, ritmul de crestere a comertului mondial cu marfuri s-a diminuat sensibil, schimburile internationale de marfuri crescand doar cu 5%. Aceasta tendinta s-a inregistrat si in anii 2000 si 2001.

Incetinirea cresterii comertului mondial in 1996 a fost determinata, in mare masura, de diminuarea cererilor consumatorilor din tarile Europei Occidentale si Americii de Nord. La aceasta cauza se adauga si cea generata de reducerea ritmurilor de crestere a schimburilor comerciale internationale ale tarilor asiatice cu o economie foarte dinamica.

O alta cauza care a influentat comertul mondial a fost si fluctuatia cursului de schimb al dolarului american, moneda in care se efectueaza circa 60% din tranzactiile internationale.

Conjunctura economiei mondiale si tendintele evolutiei ei pe urmatorii cinci ani isi pun amprenta si asupra evolutiei schimburilor comerciale de marfuri si servicii.

Criza care a afectat anumite tari din Asia nu a avut decat un impact slab asupra cresterii medii in volum sau valoric a comertului mondial.

Incetinirea cresterii economice a Asiei va genera diminuarea volumului exporturilor de petrol si scaderea pretului la acest produs. O alta consecinta a crizei este fluctuatia cursurilor valutare cu impact asupra solvabilitatii financiare a tarilor.

Pe termen scurt, criza financiara asiatica poate fi compensata prin rate inalte ale dobanzilor, prin marirea taxelor pe pietele interne si reducerea cheltuielilor publice. In Europa de Vest, scaderea ratei dobanzilor si o eventuala scadere a pretului petrolului ar trebui sa permita o accelerare a cresterii economice in ciuda crizei asiatice. Se estimeaza ca aceasta criza va antrena o reducere a iesirilor de capital, mai ales din Europa de Vest, ceea ce va duce la o scadere mai accelerata a dobanzilor, care va stimula atat investitiile cat si consumul. Toti acesti factori vor contribui la cresterea cererii de bunuri si servicii si la sustinerea comertului exterior.

Daca in tarile dezvoltate din America de Nord, Europa de Vest si Japonia cresterea economiei este relativ mica, iar veniturile, mari, evolutia economica ulterioara este previzibila; economiile aflate in curs de dezvoltare sau in tranzitie sunt mai vulnerabile la aparitia de perturbari neasteptate.

The Economist Intelligence Unit a realizat o prognoza: s-a considerat ca nu vor mai aparea socuri majore, precum cele din Thailanda si Coreea de Sud si ca aceste piete aflate deocamdata in dificultate financiara isi vor reveni in urmatorii patru-cinci ani. Pe scurt timp se estimeaza o incetinire a ritmului cresterii economice a Americii si Asiei, compensata partial de accelerarea economiei in Europa, ceea ce ar putea avea drept consecinte o reducere cu doua sau trei procente a ritmului de crestere a comertului mondial. Ca volum valoric se estimeaza ca comertul mondial isi va mentine nivelul de 6.000 de miliarde de dolari, un rol important avandu-1 atat actualii principali importatori si exportatori mondiali ce isi vor pastra pozitiile, dar indeosebi un rol important si revolutionar il vor avea tarile asiatice, dintre care China, a carei economie se estimeaza a fi egala cu cea a SUA si Europei, in anul 2010.

Comertul mondial si in general economia mondiala vor evolua in contextul unor ample schimbari la nivel mondial:

a) in contextul desfasurarii unui proces de reducere a inflatiei si deficitului bugetar, ratele dobanzilor tind sa scada;

b) incetinirea cresterii economice in Asia ar putea fi compensata de cresterea in zona OECD;

c) economiile tarilor in curs de dezvoltare se vor dezvolta intr-un ritm mai rapid decat al celor industrializate;

d) liberalizarea pietelor;

e) mondializarea economica ce antreneaza o intensificare a concurentei;

f) ritmul de crestere al comertului cu marfuri este mult mai rapid decat cel al productiei mondiale si se va mentine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS