5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

Procedurile de executare silita a constructiilor zootehnice dezafectate au fost suspendate

Guvernul a suspendat, printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri, toate procedurile de executare silita initiate de creditori si/sau de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare asupra constructiilor zootehnice dezafectate destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate, cu mentinerea sechestrelor sau ipotecilor respective, dupa caz. In cazul in care aceste constructii vor fi vindute, datoriile pentru care au fost pornite procedurile de executarea silita asupra bunurilor respective, precum si majorarile, penalitatile de orice fel si/sau dobinzile aferente acestora se anuleaza. In situatia in care vinzarea nu se realizeaza, iar datoriile nu pot fi recuperate integral, executarea silita va fi reluata, cu recalcularea majorarilor, penalitatilor de orice fel si/sau a dobinzilor aferente. Ministerul Agriculturii va prezenta guvernului, in termen de 15 zile de la publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, normele metodologice de aplicare a actului normativ. Ordonanta de urgenta va intra in vigoare in termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Guvernul a stabilit modul de plata a impozitului pe profit

Exportatorii de bunuri va trebui sa dovedeasca faptul ca acestea sint realizate din activitatea proprie, prin procesarea, prelucrarea si transformarea materiei prime, si vor avea obligatia de a prezenta documente de justificare a operatiunii de export pentru a beneficia de o cota redusa a impozitului pe profit la exportul de bunuri si/sau la serviciile prestate, a decis miercuri guvernul printr-o hotarire. Contribuabilii care investesc in mijloace fixe si/sau in brevete de investitie amortizabile si care nu au optat pentru un regim de amortizare accelerata, vor avea posibilitatea de a deduce, potrivit legii, cheltuielile suplimentare de amortizare, reprezentind 20 la suta din valoarea de intrare a mijloacelor fixe. Aceste cheltuieli, inregistrate in contabilitate, nu vor fi luate in calcul la determinarea profitului impozabil. Pentru creditele si imprumuturile angajate dupa 1 iulie 2002, data intrarii in vigoare a Legii 414/2002 privind impozitul pe profit, cheltuielile cu dobinzile si cu pierderea neta de curs valutar vor fi integral deductibile, in cazul in care gradul de indatorare este mai mic decit unu. Pentru perioada fiscala 1 ianuarie – 30 iunie 2002, impozitul pe profit va fi calculat si varsat potrivit reglementarilor Ordonantei 70/1994, iar pentru determinarea profitului impozabil vor fi folosite datele din balanta de verificare de la 30 iunie 2002. Pentru perioada fiscala 1 iulie – 31 decembrie 2002, gradul de indatorare se va calcula pe baza mediei dintre sfirsitul perioadei de calcul si data de 1 iulie 2002, fiind luate in considerare veniturile si cheltuielile cu dobinzile inregistrate in contabilitate dupa 1 iulie. Inchiderea anului fiscal se va face cumulat, de la inceputul anului, si va lua in considerare si facilitatile fiscale calculate potrivit legilor speciale existente pina la 30 iunie 2002.

Fondurile necesare achizitionarii combustibilului pentru iarna depasesc 800 de milioane de dolari

Valoarea fondurilor necesare achizitionarii de catre Termoelectrica a combustibilului pentru iarna 2002-2003 este de 26.850 miliarde lei – aproximativ 810 milioane de dolari – , din care 19.730 miliarde de lei vor fi platiti pentru resursele energetice produse pe piata interna, a declarat miercuri premierul Adrian Nastase. Fondurile vor fi asigurate de Termoelectrica si din creditele contractate de companie. Premierul a amintit ca Termoelectrica va contracta de pe pietele financiare internationale, pina la 15 august, prin intermediul unui consortiu bancar, un credit cu garantia statului in valoare de 200 de milioane de dolari pentru achizitionarea si plata combustibilului din import. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o hotarire privind programul de iarna pentru perioada octombrie 2002-martie 2003, in vederea asigurarii stocurilor necesare de combustibil pentru sezonul rece. Potrivit actului normativ, in centralele TermoElectrica vor fi constituite, pina la 1 octombrie, stocuri de peste 2, 5 milioane tone lignit, 685 mii tone huila si 868 mii tone pacura. Termoelectrica detinea, la 1 iunie 2002, 1, 8 milioane tone lignit, 450 mii tone huila si 400 mii tone pacura.

Centru National pentru Reducerea Riscului Seismic

Guvernul a infiintat, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri, Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic, institutie publica de interes national cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care va elabora tehnici noi de consolidare a structurilor vulnerabile la cutremur si va propune alte criterii de proiectare antiseismica a cladirilor. Centrul va edita materiale documentare privind educatia antiseismica a populatiei si va asigura stagii de pregatire in tara si in strainatate pentru personalul tehnic din domeniul managementului riscului seismic. Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic va colabora cu Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor si cu Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, prin organizarea si utilizarea in comun a laboratoarelor de specialitate. Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale centrului vor fi asigurate din venituri extrabugetare si din alocatii de la bugetul de stat. Activitatea centrului va fi condusa de un consiliu format din cinci membri numiti si revocati prin ordin al ministrului lucrarilor publice.

Opt societati comerciale prin reorganizarea Hidroelectrica

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, infiintarea a opt societati comerciale prin reorganizarea societatii de producere a energiei electrice in hidrocentrale Hidroelectrica, avind ca obiect principal de activitate asigurarea serviciilor de reparatii si alte activitati cu caracter de prestari servicii, prin efectuarea operatiunilor de comert. Denumite Hidroserv, societatile vor avea sediile in orasele Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamt, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Rimnicu Vilcea, Sebes, Slatina si Hateg. Societatile comerciale, filiale ale Hidroelectrica, sint persoane juridice care se organizeaza si functioneaza in conformitate cu statutele proprii. Hidroelectrica va contribui la formarea capitalului social al societatilor comerciale nou- infiintate, in calitate de actionar unic, pe baza unor contracte care vor fi incheiate cu fiecare dintre acestea.

Societatile de turism balnear vor putea oferi pachete complete de servicii

Societatile comerciale de turism balnear vor avea dreptul sa ofere atit servicii turistice, cit si de tratament, dupa ce guvernul a aprobat miercuri revizuirea legii privind statiunile balneare, informeaza un comunicat al Ministerului Turismului. Decizia guvernului este urmarea unei note a Ministerul Turismului, care a cerut initierea unei ordonante de urgenta prin care societatile de turism balnear sa aiba dreptul sa ofere pachete complete de servicii, in tara si in strainatate. „In spiritul unei economii de piata si a unei concurente reale, era normal ca aceasta situatie sa fie reglementata. Produsul balnear, care include cazare, masa si tratament, nu poate fi divizat intr-o componenta turistica si una medicala. In concluzie, vom elabora impreuna cu asociatiile patronale de profil un act normativ prin care toata lumea sa fie multumita“, a declarat Alin Burcea, secretar de stat in Ministerul Turismului. Conform legislatiei in vigoare referitoare la statiunile balneare, climatice si balneoclimatice, tratamentele medicale se desfasoara numai prin Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, prin unitati sanitare aflate in subordinea directiilor de sanatate publica, prin cabinete medicale de specialitate si prin unitati medicale de profil din subordinea altor ministere sau institutii. Astfel, societatile de turism nu au dreptul sa angajeze doctori, activitatea medicala din statiunile balneare fiind coordonata de Ministerul Sanatatii si Familiei. Organizatia Patronala a Turismului Balnear a solicitat luni executivului sa completeze legislatia in vigoare, astfel incit societatile comerciale cu capital privat sa aiba dreptul sa ofere turistilor atit cazare si masa, cit si tratament balnear si de recuperare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS