6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViata pe un peron in Gara Craiova

Viata pe un peron in Gara Craiova

• Gara Craiova a devenit, de ceva timp, un loc in care mai multi tineri isi duc existenta • Consumul de aurolac si furtul sint indeletniciri ale celor care traiesc aici • Chiar daca sint dusi la un centru de plasament, minorii fug si se intorc in gara, unde si-au facut prieteni • Pretul pe care il platesc soferii de taxi pentru a avea un autoturism curat, spalat in gara, este de 25-30.000 de lei

Aproximativ 15 tineri traiesc in Gara Craiova, iar cinci dintre acestia sint minori. Ei provin din familii destramate, cu parinti betivi si denaturati sau care nu-si pot intretine copiii din cauza situatiei materiale. Tinerii si-au gasit un refugiu in Gara Craiova, unde isi duc traiul in conditii mizere. Vara dorm pe spatiile verzi, iar iarna se cazeaza in canale.

Cristian Rosoga, purtator de cuvint la Politia Transporturi Feroviare, spune ca minorii au fost dusi de multe ori in centrele de plasament, dar au fugit de acolo si s-au intors in gara: „I-am dus de nenumarate ori la Clubul «Copiii Strazii», dar stau acolo doua-trei zile si apoi pleaca. Putini sint cei care s-au integrat si au ramas acolo. Aici, in gara, majoritatea se drogheaza cu aurolac“.

„Cu banii pe care ii cistig aici, cumpar mincare acasa“

Un tinar pe care l-am intilnit aici este Cosmin Marius Costache, de 16 ani, din Craiova. El spune ca vine in gara numai pentru a face un ban, iar seara se intoarce acasa: „Spal masinile in gara, iar seara ma intorc acasa. Fac si eu un ban si pot sa cumpar mincare acasa. Am opt clase si nu ma angajeaza nimeni“. Cosmin cistiga 25-30.000 de lei pentru fiecare masina pe care o spala, iar in zilele bune spala si cinci-sase autoturisme. Chiar daca mama lui are serviciu, banii cistigati de ea nu ajung pentru mincarea celor patru copii pe care ii are. Veniturile familiei sint rotunjite de banii cistigati de Cosmin, care spune ca nu-si cumpara droguri sau alcool. B.C., taximetrist, spune ca prefera sa-si spele autoturismul in gara pentru ca este mai ieftin: „Aici imi spal masina mai ieftin si mai repede. Daca ma duc la o spalatorie, trebuie sa astept pina imi vine rindul, dar in gara este tot timpul cineva dispus sa-mi spele masina“.

Un caz mai deosebit este cel al lui Cristi Puscasu, care a absolvit Liceul de Arta Craiova. Tinarul este talentat la pictura, dar, pentru ca nu are conditii de lucru, spala autoturismele taximetristilor. El provine dintr-o familie din Moldova si parintii au lucrat ca mineri in Valea Jiului. In urma disponibilizarilor din minerit, parintii s-au intors in nordul tarii, iar Cristi a ramas pe strazile Craiovei.

Cei care ar trebui sanctionati sint taximetristii

Trecatorii spun insa ca in acea zona miroase urit intotdeauna, iar spalarea autoturismelor la fintina arteziana este o imagine urita. Cristian Rosoga spune ca s-a pus in discutie interzicerea spalarii autoturismelor in zona garii, dar inca nu s-a luat nici o masura in acest sens: „S-a pus problema aplicarii de amenzi pentru taximetristii care-i folosesc pe aurolaci pentru spalarea autoturismelor, dar nu s-a decis nimic, deocamdata. Oricum, taximetristii sint cei care ar trebui avertizati, pentru ca aurolacilor nu avem ce sa le facem“.

Pina cind se va gasi o solutie pentru tinerii care traiesc in aceste conditii inumane, ei vor continua sa spele autoturisme si sa consume aurolac, iar trecatorii sa-i ignore si sa-si vada de drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS