14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProdusele de origine animala intra in tara fara sa mai fie verificate

Produsele de origine animala intra in tara fara sa mai fie verificate

Aparitia unor boli ce se transmit de la animale la om este iminenta in partea de sud-vest a Romaniei. Si asta, deoarece, prin Ordinul nr. 376/2001 emis de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, punctele de trecere a frontierei de stat, prin care se pot derula operatiuni de import-export, supuse controlului sanitar-veterinar, au fost reduse la 27. Printre acestea se numara si cele din vamile Portile de Fier, Orsova, Drobeta Turnu Severin si Ostrovul Mare.

Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial, dar a intrat in vigoare la sase luni de la emitere, iar motivatia acestei masuri, data de Agentia Sanitar-Veterinara, a fost aceea ca punctele de trecere a frontierei mentionate sint de mic trafic. Ca era nevoie de un astfel de serviciu in Vama de la Portile de Fier, o confirma si rezultatele muncii vamesilor, in grija carora a fost lasata aceasta activitate si care au confiscat, in ultimele luni, produse de origine animaliera: carne, oua, untura, brinzeturi.

Pentru ca unele produse sint mai ieftine si chiar de o calitate mai buna in Iugoslavia, multi mehedinteni traiesc din micul trafic cu produse de origine animaliera. Acestea nu trec insa prin filtrul medicilor veterinari. Importatorii si exportatorii de animale sau de produse de origine animala sint nevoiti sa ocoleasca 101 kilometri pina la Vama de la Calafat sau 284 de kilometri, pina la Stamora Moravita. Nu s-a renuntat insa si la controlul fitosanitar din punctul de frontiera, asa cum nu s-a renuntat nici la serviciul de dezinfectie, asigurat de catre Consiliul Judetean Mehedinti.

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Mehedinti, Ion Popescu, este de parere ca raspindirea bolilor este cauzata si de circulatia animalelor dintr-o localitate in alta, fara supravegherea medicilor veterinari. Mai grav este si faptul ca trecerile frauduloase peste Dunare, de pe Clisura (Dubova, Eselnita, Svinita) sau din partea de sud a judetului (Crivina, Ostrov, Tiganasi) se fac acum si cu animale, introduse astfel ilegal in tara.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare Mehedinti, Ioan Rob, masura luata de catre Agentia Nationala Sanitar-Veterinara nu poate fi comentata: „O data luata aceasta hotarire, ea a fost pusa in practica. Probabil ca ca asa este mai bine“.

Inexistenta unui punct de control sanitar-veterinar in cel mai tranzitat punct de trafic din judetul Mehedinti permite intrarea in tara a produselor de origine animala, prin micul trafic, fara ca acestea sa ofere garantia ca nu sint transmisibile de boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS