13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile romane nu se pot implica in repatrierea celor care lucreaza la negru in Israel

Autoritatile romane nu se pot implica in repatrierea celor care lucreaza la negru in Israel

Autoritatile romane nu se pot implica deocamdata in repatrierea celor care lucreaza la negru in Israel, intrucit nu au informatii despre acestia si nici nu exista un acord bilateral in acest sens. Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sirbu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce nu a primit nici o informatie din partea autoritatilor israeliene legata de eventuala expulzare in Romania a unor muncitori romani care lucreaza ilegal in acel stat.

Autoritatile romane nu cunosc numarul muncitorilor romani care lucreaza ilegal in Israel si nici nu primesc informatii despre aceste cazuri, pentru ca nu exista un acord interguvernamental romano-israelian incheiat in acest sens, a spus Marian Sirbu.

Ministrul declara saptamina trecuta ca autoritatile de la Bucuresti au solicitat celor israeliene informatii privind situatia cetatenilor romani aflati ilegal la lucru in Israel si care ar putea fi extradati, in perioada urmatoare. Datele urma sa fie furnizate ambasadorului Romaniei la Tel Aviv, Mariana Stoica, in cadrul unei intilniri cu oficiali israelieni.

Ministrul Sirbu preciza, la acel moment, ca, in baza acestor date, autoritatile de la Bucuresti vor face o evaluare a situatiei, dupa care vor decide in ce fel pot sa actioneze in privinta lor. Potrivit unei estimari a organizatiei de la Bucuresti a antreprenorilor israelieni (partener al Ministerului Muncii in plasarea muncitorilor romani in Israel), in jur de 45.000 de romani muncesc ilegal in Israel, numarul celor care au contracte de munca incheiate in conditii legale fiind de aproape doua ori mai mic.

Premierul israelian, Ariel Sharon, a decis, luni, expulzarea a 50.000 de imigranti care muncesc ilegal in Israel.

Hotarirea a fost anuntata dupa publicarea unui raport privind cresterea numarului de imigranti aflati ilegal in Israel, in conditiile in care recesiunea economica a provocat cresterea ratei somajului, care afecteaza 10,6 la suta din populatia activa a tarii.

Numarul imigrantilor care muncesc ilegal in Israel este estimat la circa 150.000 – 200.000, ei fiind originari in special din tari est-europene, africane si asiatice. Imigrantii ocupa posturi pe care israelienii le refuza, cum sint cele din domeniul constructiilor, agriculturii sau alimentatiei publice. Imigrantii ii inlocuiesc si pe cei 120.000 de palestinieni care veneau sa lucreze in Israel pina la inceputul Intifadei, in septembrie 2000.

Repatrierea romanului mort in Israel ar putea fi suportata de catre angajatori

Ambasada Romaniei la Tel Aviv negociaza cu reprezentantii celor doua companii unde a lucrat romanul care a murit, saptamina trecuta, in Israel, pentru ca acestea sa suporte cheltuielile necesare repatrierii corpului sau neinsufletit, a declarat ieri purtatorul de cuvint al Ministerului roman de Externe, Victor Micula. El a spus ca in prezent negocierile se duc pentru stabilirea contributiei fiecarei companii (cea la care muncitorul roman a lucrat cu contract legal de munca si cea la care lucra la negru) la cheltuielile necesare repatrierii cadavrului. Ieseanul Stefan Vasile (43 de ani), plecat la lucru in Israel, a murit, saptamina trecuta, din cauze necunoscute, repatrierea corpului acestuia fiind ingreunata de faptul ca barbatul a renuntat la contractul legal de munca si s-a angajat la negru, a declarat Giora Iahr, reprezentantul in Romania al Asociatiei Antreprenorilor si Constructorilor (AAC) din Israel (organizatie partenera a Ministerului Muncii in plasarea autorizata a fortei de munca romanesti in Israel).

„Munca la negru face ca un cetatean sa nu beneficieze de nici unul din drepturile care ii sint asigurate la plecarea din Romania“, a spus Iahr. Intrucit, renuntind la contractul legal de munca, Stefan Vasile nu avea nici un fel de asigurare, cadavrul acestuia nu poate fi repatriat de catre autoritatile romane, din lipsa posibilitatilor financiare. Totodata, familia sa nu va beneficia de despagubirile la care ar fi avut dreptul in cazul in care romanul ar fi respectat contractul incheiat la plecarea in Israel. Corpul neinsufletit al lui Stefan Vasile se afla la morga Abu Kabir din Israel, cauzele mortii acestuia nefiind cercetate, pentru ca din cauza lipsei asigurarii presupuse de un contract legal de munca, nu exista posibilitatea financiara pentru a se cere Procuraturii autopsierea cadavrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS