36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateHipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de singe asupra fetei interioare a peretilor vaselor de singe, pe masura ce inima se contracta si se relaxeaza ritmic. Exista doua componente ale presiunii sanguine: presiunea sistolica – presiunea exercitata asupra peretilor vaselor de singe (artere) cind se contracta inima si variaza in mod normal intre 100 si 140 mm coloana de mercur (mm Hg) – si presiunea diastolica – presiunea exercitata asupra peretilor arterelor cind inima se relaxeaza intre doua contractii. Presiunea diastolica este,in mod normal, mai mica de 90 mm Hg.

Hipertensiunea este presiunea prea mare a singelui. O presiune sanguina mai mare de 140 mm Hg sistolica si 90 mm Hg diastolica este peste valorile normale. Daca, in urma tratamentului, tensiunea coboara la aceste valori, inseamna ca acesta este eficient.

Factori de risc asociati hipertensiunii si cauze ale aparitiei acesteia

Factorii de risc care favorizeaza hipertensiunea includ mostenirea genetica, virsta, rasa, fumatul si stresul. Pacientii care au cel putin o ruda de singe cu hipertensiune au sanse mai mari de a face aceasta boala.

Presiunea arteriala creste, in mod normal, o data cu virsta. Hipertensiunea este mai des intilnita la rasa neagra decit la celelalte rase.

Fumatul produce contractarea vaselor, fapt care duce la cresterea presiunii arteriale. Stresul duce la cresterea presiunii arteriale.

Cei doi factori majori care determina presiunea arteriala sint cantitatea de singe pompata de ventriculul sting la fiecare contractie (debit cardiac) si gradul de rezistenta al vaselor fata de acest volum de singe pompat (rezistenta vasculara periferica). Deci, cresterea debitului cardiac sau cresterea rezistentei vasculare periferice poate duce la cresterea presiunii arteriale.

Cresterea debitului cardiac poate sa apara o data cu cresterea volumului de singe (prin retentia sodiului si a apei) sau prin cresterea frecventei contractiilor cardiace, care cresc cantitatea de singe pompata in artere intr-un minut.

Cresterea rezistentei vasculare periferice se produce cind vasele sanguine se ingusteaza. Acest lucru se produce prin ateroscleroza (depunerea de grasimi pe peretii vasului) sau prin constrictia vaselor de singe in urma stimularii nervoase. Fumatul produce vasoconstrictie, prin intermediul sistemului nervos.

Cauzele organice ale hipertensiunii sint, in cele mai multe cazuri, necunoscute, hipertensiunea numindu-se esentiala sau primara si necesita tratament pe toata durata vietii.

Un al doilea tip de hipertensiune de durata este cea secundara, care are drept cauza boli specifice de rinichi, inima, hormonale sau neurologice.

Importanta tratarii hipertensiunii

Motivele pentru care hipertensiunea trebuie tratata, chiar si la pacientii care nu o simt, sint urmatoarele:

– pacientii cu hipertensiune mor mai tineri decit cei cu tensiune normala;

– hipertensiunea este un factor de risc foarte important pentru bolile inimii si ale vaselor de singe;

– hipertensiunea poate afecta rinichii, ochii, vasele de singe, inima, ducind la insuficienta renala, orbire, accident vascular cerebral cu paralizie, infarct.

Scopul tratamentului bolii hipertensive include scaderea valorilor tensiunii la un nivel de siguranta maxima (mai mic de 140/90 mm Hg), pastrarea tensiunii sub control constant, scaderea sau prevenirea complicatiilor care apar la rinichi, ochi, vase de singe si inima.

Componentele tratamentului hipertensiunii

Regimul de tratament al hipertensiunii cuprinde mai multe etape, care trebuie respectate intreaga viata: modificarea obiceiurilor alimentare, medicamente, diminuarea stresului, exercitii fizice facute cu regularitate, masurarea cu regularitate a tensiunii arteriale, controale medicale periodice.

O necesitate o reprezinta reducerea sarii din alimentatie. Prea mult sodiu face ca organismul sa retina lichide, fapt care duce la cresterea presiunii arteriale. Pentru reducerea consumului de sodiu, va recomandam urmatoarele:

– nu adaugati sare la alimentele gatite si nu puneti sare la masa in timp ce mincati;

– evitati alimentele cu un continut crescut de sare;

– nu folositi substituenti de sare decit la recomandarea medicului;

– cititi cu atentie etichetele alimentelor preambalate si evitati alimentele conservate prin sarare.

Scadeti greutatea corporala, la indicatia medicului. Obezitatea duce la cresterea tensiunii arteriale. Dieta de slabire implica doi pasi cel putin: scadeti cantitatile si tipurile de alimente, pentru a mentine o balanta negativa a caloriilor; modificati comportamentul alimentar, pentru a va putea tine de regim.

Cele mai des folosite medicamente in tratarea hipertensiunii sint: atenolol, metoprolol, captopril, enalapril, clonidina, furosemid, hidroclorotiazida, metildopa, hidralazina, parzosin, minoxidil, varapamil.

Masurarea tensiunii arteriale

Pentru masurarea cu precizie a tensiunii arteriale, este necesar ca pacientul sa se odihneasca 15 minute inainte de efectuarea masurarii. Acesta trebuie sa foloseasca acelasi aparat la fiecare masuratoare. Pacientul trebuie sa tina un jurnal cu valorile masurate, pe care sa-l arate medicului.Masurarea tensiunii, chiar si ocazionala, este mai buna decit absenta oricarei masuratori. Cea mai precisa masuratoare se face cu tensiometrul cu mercur, iar cea mai comoda este cea cu aparate electronice tip bratara.

Controalele medicale periodice verifica daca tratamentul este eficient si, mai ales, daca tratamentul de durata reuseste sa tina presiunea arteriala sub control. In plus, medicul evalueaza efectele tensiunii arteriale crescute asupra organelor vitale, precum inima, rinichii, ochii si vasele de singe. Complicatiile pot fi identificate inca de la debut, iar tratamentul poate fi suplimentat, pentru a preveni aceste complicatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS