39.8 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFermierii nu vor sa mai ia nici pe degeaba de la stat!

Fermierii nu vor sa mai ia nici pe degeaba de la stat!

Observind ca s-au distrus structurile organizate ale agriculturii romanesti fara a se reusi sa se puna ceva in loc in ultimii 12 ani, guvernantii au inundat legislatia din acest domeniu cu tot felul de ordine, ordonante si hotariri, unele in vigoare doar citeva luni. In locul unei legislatii restrinse si clare, agricultura este condusa din ordonanta in hotarire, din hotarire in ordin, incit potentialul investitor trebuie sa stea cu un ochi la Monitorul Oficial si cu altul la… sapa.

In Dolj, in sectorul de stat au disparut pasarile si urmeaza indeaproape porcii, oile si bovinele. Daca numarul animalelor disparute din sectorul de stat s-ar fi regasit in sectorul privat nu ar fi fost nici o nenorocire, dar ce a disparut de la stat a ramas disparut pentru totdeauna. Degeaba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 108/2001 a creat anumite facilitati teoretice pentru cei care-si vor constitui exploatatii zootehnice, ca ideea nu a prins. Crezind ca, din timiditate, taranii nu-si achizitioneaza animale de matca, juninci si scrofite, precum si utilaje necesare in zootehnie, ministrul agriculturii a mai dat un ordin, nr.141/2002, care prevede acordarea de alocatii de la bugetul de stat (subventii) pentru achizitionarea acestora. Nici aici nu s-a inghesuit lumea pentru ca la nivelul judetului sint in curs de avizare doua miliarde de lei pentru achizitionarea de animale si 254 de milioane de lei pentru achizitionarea de instalatii zootehnice.

Un alt act normativ de pe urma caruia statul nu a cheltuit, pentru Dolj, nici cit o spaga buna la un minister a fost HG 54/2002 privind sistemul de acordare a primelor si subventiilor pentru livrarea de produse animaliere la fondul de consum si stimularea activitatii de reproductie. Pe baza acestui act normativ, pina la aceasta data, s-au facut demersuri la nivel de judet pentru obtinerea ca subventie a sumei de 923 de milioane de lei. Din aceasta suma pentru porci nu s-au cerut decit 23 de milioane de lei.

Cit despre OUG nr. 168/2001, prin care se puteau atribui cu titlu gratuit constructiile zootehnice, cu conditia sa pastreze obiectul de activitate, s-a demonstrat ca nici macar pe degeaba oamenii nu mai vor constructii, ceea ce inseamna ca nu constructiile lipsesc, ci cu totul altceva. Din 21 de ferme zootehnice au fost atribuite opt iar din 127 de adaposturi nu au putut fi atribuite decit 23. Dupa traversarea acestui an deosebit de secetos, probabil numarul animalelor din judet se va injumatati deoarece taranii, ca sa nu le moara la iarna vacile in grajd, le vind pe nimic. Asa ca la anul, indiferent de ce acte normative vor mai bintui agricultura, va fi greu de crezut ca se va reface macar numarul de animale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS