30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii care muncesc vor fi monitorizati

Copiii care muncesc vor fi monitorizati

In iunie 2000, Romania a recunoscut existenta pe plan national a folosirii si exploatarii copiilor la munci grele, atit in mediul urban, cit si in cel rural, fenomenul capatind amploare. Tot in acea perioada au fost interzise cele mai grave forme ale muncii copiilor. Romania a semnat Memorandumul de Intelegere cu Organizatia Internationala a Muncii, s-a scos si legea care condamna si interzicea fenomenul, cei care trebuia sa vada cit de mult ne preocupa soarta copiilor nostri au vazut, insa de la vorbe la fapte drumul a fost anevoios si tergiversat.

In Craiova, prima intilnire de constituire a echipei intersectoriale locale a avut loc abia in aceasta luna. Formata din reprezentanti ai Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj, ai Inspectoratului Teritorial de Munca, Inspectoratului Judetean de Politie, Organizatiei Salvati Copiii, Inspectoratului Scolar Judetean si ai Directiei de Sanatate Publica, rolul echipei este de a combate cele mai grave forme de munca a copilului la nivelul judetului Dolj.

Munca-parte a educarii si munca in detrimentul copiilor

Incepind de luna urmatoare si pina la sfirsitul lui septembrie, vor fi monitorizati pe plan local copiii care muncesc, pentru a se cunoaste amploarea si complexitatea problemei la nivel judetean, pentru a fi sensibilizata opinia publica si a fi inteles conceptul de munca a copiilor si consecintele acesteia asupra dezvoltarii copilului. Scopul principal al acestei actiuni este intocmirea unui plan de actiuni specifice care sa urmareasca prevenirea progresiva a exploatarii copilului prin munca. Este important insa sa se faca deosebirea intre prestarea unor munci usoare in gospodarie, sau munca pe perioada vacantelor, pentru a face rost de bani de buzunar, aceste activitati facind parte din educatia benefica, prin munca, a copiilor, si munca platita, desfasurata pe perioade indelungate, care ii impiedica pe copii sa mearga la scoala, ii inrobeste si ii separa de familiile lor.

Chiar daca initiativa autoritatilor s-a lasat destul de mult asteptata, s-ar putea spune ca este bine si mai tirziu decit niciodata. Important este ca actiunea sa fie dusa pina la capat si sa isi atinga scopurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS