Ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a inceput acum trei saptamini o vizita de lucru in Oltenia, care s-a incheiat luni, 22 iulie, la Craiova. Ministrul a declarat ca scopul vizitei a fost acela de a trece in revista santierele de renovare si conservare a monumentelor istorice, stadiul in care se afla lucrarile si posibilitatea de a deschide altele.
Vizita a inceput in Vilcea, judet desemnat fruntas la categoria „cantitate“ – aici sint deschise cele mai multe santiere din Oltenia. Orasul Caracal s-a bucurat de prezenta ministrului simbata, 20 iulie. Obiectivul principal l-a constituit teatrul din localitate, distrus intr-un incendiu acum 12 ani si pentru ale carui lucrari de renovare este nevoie de alocarea unor fonduri suplimentare de la minister. Cum valoarea investitiilor se ridica la peste 50 de miliarde de lei, iar ministerul nu-si poate permite sa aloce mai mult de 2,5 miliarde, teatrul din Caracal va trebui sa-si gaseasca alte surse de finantare pentru finalizarea lucrarilor. La Tirgu Jiu, Razvan Theodorescu a participat la cea de-a doua editie a taberei de sculptura din localitate si tot aici s-a dezbatut problema gasirii unui nou sediu pentru Teatrul „Elvira Godeanu“. Vizita din Mehedinti a avut ca obiective cele trei biserici din Cerneti (oras decazut, in ultimul secol, la statutul de comuna ), insula Ada-Kaleh si Manastirea Strehaia. Referitor la acestea, ministrul a precizat ca o colaborare cu Ministerul Turismului nu ar fi decit favorabila si i-ar da zonei importanta turistica meritata.
Doljul e sarac si la cultura!
Razvan Theodorescu si-a incheiat vizitarea monumentelor – aflate in proces de renovare – din Oltenia luni, la Craiova. Aici s-a intilnit cu Inaltii Prelati (IPS Teofan, PS Gurie, Preot Consilier D. Paunescu) si …inalte fete administrative: Elena Serbanoiu (subprefect), Ion Voiculescu (presedintele Consiliului Judetean Dolj), alaturi de M. Ivanescu (rector al Universitatii din Craiova), Carmen Pintilie (director in Ministerul Culturii si Cultelor ) si Dan Lupescu (director Directia Judeteana Dolj pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural si National). Apreciat elegant ca fiind cel mai vitregit judet in materie de santiere de renovare-conservare a monumentelor – are aproape… unul – Doljul si-a luat portia lui si de mustrari, dar si de sugestii pentru viitor.
Urgisitul monument de patrimoniu vizitat de ministru a fost Biserica Sfintul Nicolae din Sadova. Ctitorita – in forma ei actuala – in anul 1633 de unul dintre boierii Craiovesti, „Schela Ciobanu“(cum ii mai zic oamenii locului) a intrat in proces de restaurare in 1997. Fiind unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara, biserica adaposteste adevarate valori culturale: lucrari ale lui Gheorghe Zugravu, cel mai important pictor al acelei vremi, precum si una dintre putinele fresce in care tilharii apar la Rastignirea lui Iisus Christos.
Desi lucrarile de consolidare au fost incepute cu cinci ani in urma, pina in acest moment nu s-au executat decit pina la nivelul centurii turlei. Se preconizeaza ca pina la sfirsitul anului 2002 sa se finalizeze lucrarile exterioare la turla si acoperis, urmind sa inceapa reconsolidarea corpului propriu-zis al bisericii.
Noi va dam, dar mai puneti si voi…
„Acum banii vor veni la vreme“, a declarat Razvan Theodorescu, luind la cunostinta problemele financiare cu care se confrunta judetul Dolj. „Daca fondurile ministerului vor fi sprijinite si de consiliul judetean, atunci restaurarea picturii de la Biserica Sfintul Nicolae va fi terminata pina in 2005“, a mai adaugat ministrul, dindu-le astfel tema de gindire edililor Craiovei. De asemenea, s-au avut in vedere si proiectele de viitor: pina in 2004 trebuie incepute lucrarile de restaurare la alte trei monumente – Biserica din Bucovat-Cosuna, Casele Cotofeanu din Cotofeni, Muzeul de Arta din Calafat. Cu aceasta ocazie, ministrul Razvan Theodorescu si-a anuntat viitoarea vizita la Craiova, care va avea loc in aceasta toamna.