15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii de la RULMENTI Slatina ies din nou in strada

Sindicalistii de la RULMENTI Slatina ies din nou in strada

Incepind de astazi, 55 de salariati ai societatii vor picheta sediul APAPS din Bucuresti, iar 15 persoane vor intra in greva foamei

Dupa o acalmie de nici doua luni, spiritele s-au incins din nou la societatea RULMENTI SA din Slatina. Numirea, la sfirsitul lunii mai, a unui administrator special de catre APAPS(fosta institutie falimentara FPS) care sa se ocupe de privatizarea societatii nu a adus nimic nou sau bun in activitatea firmei. Comenzile care sa dea o speranta de mai bine lipsesc in continuare, iar datoriile de miliarde catre angajati au ramas bine mersi pe loc, ba unele dintre ele se si apropie de scadenta. Din aceasta cauza, muncitorii au hotarit ca singura solutie de a urgenta lucrurile in privatizarea uzinei este reluarea protestelor.

Din primavara acestui an, cind au uimit populatia si au stricat imaginea autoritatilor locale prin dirzenia pe care au aratat-o intr-o greva a foamei facuta timp de peste 21 de zile in fata sediului Prefecturii Olt, muncitorii de la SC RULMENTI SA din Slatina nu au mai dat nici un semn de viata. Efortul lor comun in a atrage atentia asupra situatiei deosebit de grave a fabricii a reusit atunci. APAPS a numit un administrator special in persoana lui Atanasie Sandulescu, care urma sa se ocupe de privatizarea corecta a societatii, si se parea ca lucrurile vor merge intr-o directie buna. Asteptarile oamenilor au fost insa prea mari.

De aproape doua saptamini, imputernicitul APAPS nu a mai dat pe la Slatina, iar cei sase sute de muncitori si fabrica lucreaza parca din inertie. Comenzile atit de laudate au disparut ca si cum nici n-ar fi existat. Printr-un efort urias al conducerii societatii, salariatii primesc insa bani, dar… cu tiriita.

Ultima data au luat acum vreo saptamina – un milion de lei de persoana. Cu citeva saptamini inainte mai primisera „ceva“: citeva sute de mii de lei. Din aceasta cauza, oamenii au inceput sa aiba probleme serioase cu asociatiile de proprietari. Cel putin 30-40 de persoane au ramas fara gaze sau au fost debransate fara drept de apel de la reteaua de curent electric sau de apa. In aceste conditii, oamenii au hotarit ca trebuie sa iasa din nou in strada pentru a trage un nou semnal de alarma: la SC RULMENTI SA Slatina se intimpla ceva, dar nu in sensul bun. Cineva nu vrea ca fabrica sa fie privatizata. Cineva urmareste vinzarea societatii pe nici un euro.

„Nu mai avem loc de intors!“

Incepind de astazi, ora 10.00, si pina vineri, 26 iulie, aproximativ 55 de muncitori de la RULMENTI Slatina vor picheta sediul APAPS din Capitala, pentru pe a atrage atentie mai-marilor institutiei ca privatizarea societatii lor este in coada de peste.

Nicolae Calin, presedintele Sindicatului Liber din cadrul societatii, spune ca aceasta miscare de protest nu va fi singura pe care o vor desfasura in Bucuresti: „Cel putin 15 dintre noi vom intra in greva foamei. O sa stam tot in fata sediului APAPS, dar vom fi in greva foamei! Asa nu se mai poate!… Si-au batut joc de noi. Omul lor, Sandulescu, in loc sa ajute la privatizarea societatii, ne pune bete in roate! (…) Ce sa mai vorbim, nu mai avem loc de intors! Sintem hotariti: ori la bal, ori la spital!“, a declarat Nicolae Calin.

Faptul ca datoriile salariale ale societatii fata de muncitori au ajuns la peste 5,2 miliarde de lei reprezinta acum un imbold serios pentru cei 55 de protestatari sa nu se lase invinsi in aceasta noua lupta. Chiar daca nu vor reusi sa rezolve prea multe la Bucuresti, rulmentistii slatineni sint decisi sa nu lase lucrurile asa cum sint acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS