16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece agenti economici din Olt au datorii uriase la fondul de somaj

Zece agenti economici din Olt au datorii uriase la fondul de somaj

Faptul ca recuperarea datoriilor la buget de la diverse societati comerciale a devenit pentru stat o problema nu mai reprezinta de mult o noutate. Cauzele sint multiple, iar cea mai importanta consta in ineficacitatea sistemului, care nu a fost conceput pentru o „recoltare“ corecta si fara echivoc a debitelor datornicilor. Astfel s-a ajuns in situatia ca sute de firme de stat sa datoreze la buget, sub diferite forme(CAS, fond de somaj etc.), miliarde de lei, sume a caror recuperare ar deveni o adevarata minune.

In judetul Olt, lipsa comenzilor sau reaua-credinta a patronilor a ingrosat datoriile la fondul asigurarilor pentru somaj la peste 29,2 miliarde de lei. Situatia, valabila la inceputul acestei luni, este cu atit mai grava cu cit, asa cum declara si directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, Maria Puscas, aceste debite reprezinta doar virful aisbergului.

„Suma de 29,2 miliarde de lei este o datorie cumulata a zece societati comerciale din judet“, a spus Maria Puscas.

Cea mai mare parte a datoriilor la fondul de somaj – 9,7 miliarde de lei – este detinuta de SC RULMENTI SA Slatina, care si-a reluat procesul de productie dupa 144 de zile de „repaus“. Locul secund in acest top al datornicilor este ocupat de o alta societate cunoscuta ca avind mari probleme – SC CORAPET SA Corabia, cu 7,1 miliarde de lei. De altfel, situatia in cazul acestei firme pare a se agrava de la o luna la alta: de la 1 iulie, in fabrica au mai ramas doar… 65 de muncitori, restul de 390 de salariati fiind disponibilizati din cauza lipsei comenzilor. Societatea SUINPROD SA Caracal ocupa locul trei in acest esalon, datoria sa la fondul mentionat ridicindu-se acum la putin peste trei miliarde de lei. Pe locurile urmatoare se afla sapte societati, fiecare avind un debit la fondul de somaj de peste un miliard de lei. Pentru a recupera din aceste sume restante, Biroul de urmarire venituri si executare silita din cadrul AJOFM Olt va continua emiterea de somatii de plata si titluri executorii agentilor economici care nu au virat debitele la fondul pentru somaj, si va institui sechestre asupra unor bunuri mobile sau imobile apartinind firmelor debitoare etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS