14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO fetita de doua luni este plimbata prin spitale pentru ca mama ei nu o doreste, dar nici nu o abandoneaza

O fetita de doua luni este plimbata prin spitale pentru ca mama ei nu o doreste, dar nici nu o abandoneaza

Intr-unul dintre patuturile Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului nr. 2 din Craiova, o fetita de doua luni traieste din mila cadrelor medicale si a parintilor celorlalti copii internati. Imbracata intr-o salopeta albastra mai mare cu citeva numere, ramasa de la unul dintre pacientii mai marisori, Andreea Pirsan nu a parasit patul spitalului de cind a venit pe lume. Nu a simtit pina acum dragostea materna. Doar afectiunea asistentelor si farime de atentie din partea mamei care vine sa o viziteze rar, numai cind isi aduce aminte. Cind a nascut-o pe Andreea, Camelia Pirsan a lasat-o in spital si a plecat, lasindu-le cadrelor medicale un bilet in care spunea ca se va intoarce sa isi ia copilul acasa. De atunci, fetita s-a mutat de la un spital la altul, din cauza bolilor de care sufera si a indiferentei mamei care nu vrea sa o ia acasa pe motiv ca nu are cu ce sa o creasca. Totusi, femeia nu vrea sa isi dea acordul ca Andreea sa fie internata intr-un centru de plasament.

Andreea este al treilea copil al Cameliei Pirsan. Probabil ca soarta ei a fost pecetluita din primele minute ale vietii, cind mama ei a hotarit sa o lase in spital. Femeia de 33 de ani are antecedente in acest sens, cei doi frati mai mari ai Andreei petrecindu-si, la rindul lor, citiva ani buni in centrele de plasament. Inca din primele zile de viata, Andreea a fost dusa la Clinica de Pediatrie pentru ca era bolnava. Nu a durat mult pina cind mama ei a plecat, pe furis, fara stiinta asistentelor, lasind in urma un bilet in care promitea ca se va intoarce. Si s-a intors. Dupa multe saptamini si numai in vizita.

Fetita a fost apoi mutata de la un spital la altul. Bolnava sau nu, nimeni nu stia ce trebuie facut cu micuta pe care mama nu o doreste acasa, dar la care nici nu vrea sa renunte definitiv. Fetita a devenit un fel de minge de ping-pong, pasata dintr-o institutie la alta, primita din mila si indepartata apoi de nevoie, pentru ca genera cheltuieli pe care nimeni nu le poate justifica si deci recupera.

Nici dorita, nici abandonata

De doua saptamini, Andreea este gazduita din nou de Clinica de Pediatrie. De cind a fost adusa aici, mama ei a vizitat-o o singura data, si atunci pe fuga.

„Noi nu putem face nimic. Mama ei a specificat in scris ca nu vrea sa dea fetita la infiat, ca nu o abandoneaza, deci Andreea nu poate fi preluata de unul dintre centrele de plasament. Pina acum a trecut de doua ori prin comisie si a primit ajutoare materiale si banesti de la Directia pentru Protectia Copilului. Probabil ca de aceea si-a retras si ceilalti doi copii aflati in centrele de plasament, ca sa primeasca ajutoare. Pina nu isi da acordul, nu se poate face nimic“, a spus Alina Bodic, asistent social.

In patutul de spital, ingrijita si iubita de asistente, micuta Andreea nu isi da inca seama ce se intimpla cu ea. Ca o ironie a sortii, ea il are „coleg de salon“ pe Tomita, baietelul care sta in Clinica de Pediatrie de mai bine de doi ani, de cind s-a nascut.

Cazul Andreei Pirsan nu este nici primul si probabil ca nici ultimul cu care se confrunta cadrele medicale ale Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului nr.2. La spitalul de copii au poposit de-a lungul timpului un numar impresionant de copii abandonati, care au fost luati in cele din urma acasa sau au luat drumul centrelor de plasament. Pina cind sint insa rezolvate toate formalitatile si se gaseste o solutie pentru acesti copii parasiti, carora nu li se cunoaste uneori nici identitatea, a lor sau a parintilor, spitalul de copii si personalul de aici devin pentru ei o familie. Si, ca orice familie, cadrele medicale isi asuma responsabilitatea si se zbat sa rezolve problema banilor cheltuiti cu acesti copii si a hatisurilor legale in care se incilceste viitorul micutilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS