13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeterinarul satului se cearta cu tehnicienii care ii fac treaba

Veterinarul satului se cearta cu tehnicienii care ii fac treaba

In comuna doljeana Goiesti, porcii continua sa moara pe capete. Oamenii sint disperati si nu mai stiu unde sa ceara ajutor pentru a-si salva animalele. Nici dupa ce Gazeta de Sud a scris despre acest subiect, medicul de comuna nu s-a autosesizat si nu a facut nimic pentru a afla de ce mor porcii. Tehnicienii veterinari care au indraznit sa-i ajute pe oameni s-au ales cu amenzi din partea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj. Nemultumiti, localnicii ii cer primarului sa le aduca in comuna alt medic veterinar.

Satenilor din Goiesti au inceput sa le moara porcii de cind a dat caldura. Ei povestesc ca, la putin timp dupa ce dau semne de boala, animalele mor, chiar daca intre timp au fost sub tratament. Constantin Cirlugean, din Goiesti, este fermier si pina acum i-au murit cinci porci si este tare suparat pe medicul veterinar din comuna pentru ca ori de cite ori s-a dus la el l-a tratat cu indiferenta: „Umblu cu funia in plasa. Daca il prind pe Cismaru, il omor. Din cauza nepasarii lui mi-au murit porcii. Eu il chem sa faca tratament la porci si el de-aia nu mai poate. Am adus medicul de la Murgasi. I-am platit omului masina pentru ca asta de la noi nu era de gasit“.

Taranii carora le-au murit cite doi-trei porci s-au speriat. Si pentru ca medicul a refuzat sa vina sa le trateze animalele, au chemat un tehnician veterinar: „E mai priceput decit medicul. El a facut injectii la porcii pe care ii mai aveam si i-a scapat de moarte. Dumnezeu stie ce fel de boala au porcii nostri pentu ca veterinarul habar nu are. Sa se duca, domnule, de aici si sa ne lase in pace“, a spus Badea Constantin, din satul Malaiesti

Asta l-a enervat atit de tare pe medicul care nu isi face datoria, incit si-a reclamat colegii de breasla la Directia Sanitar-Veterinara Dolj.

Imediat, un inspector de zona de la DSV s-a prezentat la Goiesti si l-a amendat pe tehnicianul care a indraznit sa incalce teritoriul veterinarului Gheorghe Cismaru. „Au incalcat legea sanitar-veterinara si legea concesionarii. Tehnicianul a practicat medicina veterinara fara a avea autorizatie sanitara. Asta este legea, noi o respectam“, a spus Ioana Mitica, inspectoarea de zona a Directiei Sanitar-Veterinare Dolj.

Cei doi tehnicieni au primit amenzi cuprinse intre 1,5 si doua milioane de lei. Despre faptul ca medicul nu prea isi face datoria, inspectorii DSV au spus ca „nu au nici o sesizare in acest sens“ si ca „taranii nemultumiti pot depune plingeri la Directie“. Numai asa Gheorghe Cismaru poate fi detronat.

Nu e pesta, ci doar pasteureloza

Taranii suparati pe veterinarul satului i-au cerut primarului din comuna „sa faca asa cum o sti“ si sa le aduca un alt medic „mai harnic si foarte priceput“. Ei nu stiu ca nu sta in puterea primarului sa anuleze contractul de concesionare al unui medic veterinar. „Sint privatizati si nu am ce sa le fac Este persoana fizica independenta. Ar trebui sa existe o lege si pentru animale, un fel de medic de familie si pentru animale. Oamenii vin, se pling, insa eu nu-i pot ajuta. Alternativa ar fi ca primaria sa angajeze un medic veterinar, insa nu avem bani si pentru salariul lui, a spus Stoe Petrus, primarul comunei Goiesti.

Medicul veterinar sustine in continuare ca in Goiesti nu mor porcii si ca el isi face treaba pentru care primeste banii: „Pe mine nu m-a anuntat nimeni ca mor porcii. Eu sint mereu la dispensar, iar cind trebuie sa plec las bilet in usa unde sint si cit lipsesc. Primarul nu prea stie de capul lui, nu isi cunoaste nici treburile lui din primarie. Porcii au facut intoxicatie alimentara si de-aia au murit“.

Gheorghe Cismaru recunoaste ca i-a reclamat pe tehnicienii care „s-au bagat peste el“: „Eu am tehnicianul meu. De ce nu il cheama pe el daca nu ma gasesc pe mine? Tehniciana din satul vecin sa isi vada de treaba ei, sa nu se mai bage pe terenul meu. I-am dat amenda, pentru ca ea este din Melinesti si nu are voie aici.

Pina cind tehnicienii si veterinarii din comnua Goiesti se vor hotari sa faca niste analize pentru a descoperi cauza mortii animalelor, satenii sint nevoiti sa isi trateze porcii cu „leacuri babesti“.

Veterinarii nu cred ca este vorba de pesta, ci doar de o boala infectioasa, numita pasteureloza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS