15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova este a doua localitate din judet care are cea mai mare suprafata de teren necultivata

Craiova este a doua localitate din judet care are cea mai mare suprafata de teren necultivata

La inceputul acestei luni, sub semnatura secretarului de stat Petre Daea de la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, toti prefectii din tara au primit o adresa prin care, in calitatea lor de presedinti ai comisiilor judetene de aplicare a legilor fondului funciar, erau atentionati asupra prevederilor legale si li se cerea o situatie cu terenurile necultivate. Li se reamintea prefectilor ca „potrivit prevederilor art.75 si 76 ale Legii 18/1991, republicata, proprietarii si detinatorii de terenuri care nu au cultivat terenurile trebuia sa fie somati in scris de catre primariile comunale, orasenesti sau municipale“.

Pentru necultivarea pamintului nu a fost somat nimeni in judetul Dolj pentru ca s-ar fi cheltuit banii degeaba pe hirtie deoarece, macar la nivel de zvon, stie si prefectura ca taranii nu mai au cu ce sa cultive nici macar atit cit sa nu moara de foame. Ministerul Agriculturii, dupa sase luni de la inceputul anului si la sfirsitul anului agricol pentru paioase a vrut, in sfirsit, sa stie cit pamint a ramas necultivat.

In judetul Dolj, la 5 iulie erau necultivate 23.577 ha teren din care 18.500 ha in proprietate privata, 4.625 ha in proprietatea statului si 300 ha aflate in folosinta, deci la dispozitia primariilor. Cele mai mari suprafete necultivate sint la Craiova – 1.081 ha, Calafat – 700 ha, Cernatesti – 600 ha, Gighera – 1.040 ha, Macesu de Jos – 1.570 ha, Murgasi – 800 de ha, Giurgita – 500 ha, Ciupercenii Noi – 650 ha, Bulzesti – 500 ha, Bistret – 500 ha si lista poate continua. Practic, in judetul Dolj, din cele 99 de localitati, doar patru au cultivat intreaga suprafata aflata in raza lor de administrare, iar 95 nu au reusit nici in acest an sa semene nimic in pamint. Primarul Craiovei, Vasile Bulucea, asteapta sa-l informeze guvernul ca detine locul doi pe judet in ceea ce priveste suprafata necultivata aflata in raza sa de administrare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS